Thursday, January 24, 2008

ေဆးဘဲဥသုပ္


ဒီေန႕ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေဆးဘဲဥသုပ္ေကၽြးခ်င္တယ္။ ေဆးဘဲဥကုိ ဖီတန္လုိ႕လဲ ေခၚၾကပါတယ္။ ျပည္ပေရာက္ေနသူေတြလည္း အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူလုိ႕ရတဲ့အျပင္ ဟင္းခ်က္သလုိ အခ်ိန္ေပးစရာမလုိဘဲ အခ်ိန္တုိအတြင္း ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ယူႏုိင္တဲ့အတြက္ အခ်ိန္ေခၽြတာရသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပသလုိ အသုပ္ျဖစ္တဲ့အတြက္ ခံတြင္းလည္း ျမိန္ေစပါတယ္ေနာ္။








ေဆးဘဲဥသုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေဆးဘဲဥႏွစ္လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအလံုးၾကီးတွစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီး တစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ ၊ သံပုရာသီး၊ နံနံပင္နဲ႕ ဆီခ်က္တုိ႕ပါ။
ေဆးဘဲဥကုိ အခြံႏႊာျပီး မထူးမပါး လွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလး လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာေရးေဆးျပီး ပါးပါးေလးလွီးထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရေဆး၊ ေရစင္ေအာင္ညွစ္ျပီးေတာ့ ေရစစ္ထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးထားပါ။ နံနံပင္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလး လွီးေပးထားပါ။ ဆီခ်က္ကေတာ့ အဆင္သင့္ရွိျပီးသားမုိ႕ ခ်က္မေနေတာ့ဘူးေနာ္။ သံပုရာသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး လွီးထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႕ကုိ အရင္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ သံပုရာရည္ေလးဆမ္းျပီး အားလံုးႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးမွ လွီးထားတဲ့ ေဆးဘဲဥကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမသြားေအာင္ ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ အရသာအေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး လုိတာ ထပ္ထည့္ပါေနာ္။ ေနာက္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ကုိ ယူ၊ အသုပ္ေလးကုိ အသာေလးထည့္၊ အေပၚကေန နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴးလုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ဆိမ့္နဲ႕ ေဆးဘဲဥသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ပန္းကန္လွလွနဲ႕ ပြဲမျပင္ေပးႏုိင္တာ ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။ အလွဴေန႕က ဟင္းပြဲေတြကမ်ားေနလုိ႕ စားပြဲ၀ုိင္း မဆန္႕တာမုိ႕ ပန္းကန္လံုးနဲ႕ပဲ ထည့္ုလုိက္ရတယ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း ဟင္းခ်က္ဖုိ႕ အခ်ိန္မရတဲ့အခါ ေဆးဘဲဥသုပ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. could you tell me how to make this egg?

    ReplyDelete
  2. ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဖက္မွာေတာ့..ဖီတန္သုပ္လုိ႔ေခၚၾကတယ္....ဒါလဲကၽြန္ေတာ့္အႀကိဳက္ထဲပါပါတယ္... ေနာက္ၿပီး.. ရွမ္းျပည္ဖက္မွာေတာ့.အခုေဆးဘဲဥ (ဖီတန္) လုပ္တဲ့အိမ္ေတြလဲမ်ားေတာ့.. အလြယ္တကူ၀ယ္စားႏုိင္ပါတယ္။

    ReplyDelete