Wednesday, January 23, 2008

ေကာ္ျပန္႕စိမ္း

ကၽြန္မရဲ႕ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ စားဖုိမွဴးၾကီး ေဂ်ရဲ႕ ေကာ္ျပန္႕စိမ္း summer roll နဲ႕ ဧည့္ခံပါရေစဦးေနာ္။ ေကာ္ျပန္႕စိမ္းလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ ေျပာျပပါရေစဦးေနာ္။ ၀က္သား - ကီလုိ၀က္၊ စိမ္းစားဥ (၁.၅လက္မအရြယ္) - ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ျမႊာ၊ ဆား - .၅ဇြန္း (လုိသလိုထပ္ထဲ့နုိင္ပါသည္)၊ အခ်ဳိမႈန္႕ - .၅ဇြန္း (လုိသလိုထပ္ထဲ့နုိင္ပါသည္)၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီမိတ္ - ၅ပင္ (၃ပင္ကို စိတ္၍ လိပ္တဲ့အထဲထည့္ျပီး က်န္၂ပင္ကို ၂လက္မအရြယ္ စိတ္၍ ကိုက္စားရန္ သံုးပါသည္)၊ မုန္လာနီ (၄လက္မအရြယ္) - ၅ဥ၊ ေဂၚဖီထုပ္ - (စိပ္ထားေသာ မုန္နာနီနွင့္ ပမာဏတူ)၊ ဘုိစားပဲ - (စိပ္ထားေသာ မုန္နာနီနွင့္ ပမာဏတူ)၊ ပဲပင္ေပါက္ - (စိပ္ထားေသာ မုန္နာနီနွင့္ ပမာဏတူ) (ၾကိဳက္လွ်င္ထည့္ပါ၊ ေရထြက္ေသာေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ ရက္ၾကာၾကာထားစားမရေသာေၾကာင့္စာေရးသူမသံုးပါ)၊ ဘဲဥ(ၾကက္ဥ) - ၃လံုး ( ပြေအာင္ ေခါက္ထားပါ )။ ျပဳတ္ထားေသာဂဏန္း အသား - ၃ဇြန္း (အနံ ့အတြက္အဓိကျဖစ္ပါသည္။ ပိုထဲ့နုိင္လွ်င္ ခ်ဳိပါသည္ အခ်ိဳမႈန္႕ပင္ မလိုပါ)။ ေကာ္ျပန္႕ရြက္ကုိေတာ့ တုိရွည္နဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္တူတဲ့ အာပံုကုိ သံုးမွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနသူေတြ ကေတာ့ rice paper ကုိ သံုးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။အဆာအတြက္ကေတာ့ ၀က္သား ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ စင္းေပးပါ။ မုန္လာဥနီ၊ ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။ စိမ္းစားဥကုိ အခြံႏႊာေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိလည္း ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးပါ။ ဘုိစားပဲကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ။ အားလံုးကို သီးသန္ ့ထားရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး နွပ္ႏွပ္စင္းပါ။ ပဲျပားတခုကို အခ်ပ္ ၈ခ်ပ္ရေအာင္စိတ္ပါ။ ဘဲဥကို ပြေအာင္ ေခါက္ထားပါ။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီအနည္းငယ္သာထည့္ျပီး အိုးအနံွ ့ ဆီေရာက္ေအာင္ လွည့္ေမႊေပးပါ။ ေခါက္ထားေသာ ဘဲဥကို ထဲ့ျပီး ေခါက္မုန္ ့ပံုစံအျပားျဖစ္ရန္ ဒယ္အုိးကို လွည့္ေပးးျပီး ၾကြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ဆီအေပၚမွ နဲနဲ လူးေပးပါ။ ဆယ္ျပီးပုဂံျပားထဲထဲ့ထားပါ။ ဘဲဥအရည္ အားလံုးကုိ အခ်ပ္၀ုိင္းျဖစ္ရန္ ေၾကာ္ျပီးပါက ထပ္မံ ဆီထည့္ျပီး ပဲျပားေျကာ္ပါ။ ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္လွ်င္ ၀ါးေသာအခါ ပါးေညာင္းပါသျဖင့္ အနည္းငယ္ ညိဳေရာင္သန္းလွ်င္ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ႏုတ္္ႏုတ္္စင္း ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲနဲ၀ါလာ ျပီဆုိတာနဲ႕ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့အသားနွင့္ ဂဏန္းအသား ေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။ ျပီးရင္ လီွးထားတဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ဘုိစားပဲနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္တုိ႕ကုိ တခုခ်င္းထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ေၾကာ္ျပီး ပုဂံျပားထဲထည့္ထားပါ။ ဟင္းရြက္ေတြ အရည္ထြက္လို ့ကုန္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္၊ ျပီးလွ်င္ အားလံုးျပန္ေရာျပီး အေပါ့အငံျမည္းပါသည္။ တခုခ်င္းေၾကာ္ရျခင္းမွာ တခ်ိဳ႕ ဟင္းရြက္မ်ား အရည္ထြက္လြန္းေသာေၾကာင့္လည္းေကာင္း မုန္လာနီအေရာင္ တျခားဟင္းရြက္သို ့မစြန္းသြားရန္ လည္းေကာင္းျဖစ္ပါသည္။

ဘဲဥေၾကာ္ အျပား၀ုိင္းမ်ားကို ၁လက္မအရြယ္ အမွ်င္မ်ားျဖစ္ရန္ ပါးပါးလီွးစိတ္ပါ။ ပဲျပားကိုလည္း ပါးပါးလီွးစိတ္ပါ။ ပုဂံထဲတြင္ သီးသန္ ့ထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဆာေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေန အဆာေတြကုိ အိုးထဲတြင္ အေအးခံ အရည္စစ္ရန္ထားျပီးမွ ပန္းကန္ျပားၾကီးၾကီးတစ္ခ်ပ္ထဲ ဇြန္းျဖင့္ အရည္စစ္ ခပ္ယူထားျပီး အေအးခံထားပါ။

ပုဂံျပားထဲတြင္ ေကာ္ျပန္႕ရြက္တစ္ရြက္ ခင္း၊ ဆလပ္ရြက္ထိပ္ပိုင္းကို ျဖန္ ့ခင္း ဆလပ္ရြက္ေပၚ အစာကို ဇြန္း၂-၃ဇြန္း ခပ္ထဲ့ပါ။ (ဟင္းရြက္မ်ား အရည္ထပ္ထြက္ေသာေျကာင့္ အုိးကိုေစာင္းျပီး အရည္စစ္ပါ (သို ့) အေပၚယံအသားမ်ားကို ခရင္း၂ေခ်ာင္းျဖင့္ အရည္ညွစ္ထဲ့ပါ။) အဆာမ်ားကို ညီေအာင္ညိွထဲ့ပါ။ပဲျပားေၾကာ္၊ ဘဲဥေၾကာ္အမွ်င္နွင့္ အသားေၾကာ္မ်ားအေပၚမွ ထပ္ထဲ့ပါ၊ ေကာ္ျပန္ ့အဖတ္ကို ပထမ ေအာက္ေျခမွ အရြက္ေပၚအုပ္ပါ။ အုပ္ထားေသာ အဆာေရွ ့ဘက္တြင္ ပဲငါးပိ အပ်စ္ အခ်ိဳရည္ကို ဇြန္းေသးတ၀က္ခန္ ့ထည့္ျပီး လက္ဘက္ရည္ဇြန္းဖင္ျဖင့္ အရွည္လိုက္ပြတ္ပါ။ ျပီးမွ ေဘး၂ဖက္ အစြန္းကိုထပ္ေခါက္ျပီးလိပ္ပါ။ အဆံုးေရာက္ခါနီးလွ်င္ ေကာ္ျပန္ ့သားကို ငရုတ္ရည္ အနီေရာင္သုတ္လိမ္းျပီးကပ္လိုက္ပါ။ေကာ္ျပန္ ့မွာ အျဖဴေရာင္ အလိပ္တြင္ အညိဳေရာင္ အနီေရာင္ တကြက္စီျဖင့္ လွပသြားပါမည္။

စားေသာအခါတြင္ ၾကက္သြန္နီမိတ္ျဖင့္စားပါက ပိုေမႊးပါမည္။

1 comment:

  1. ညီမေရ---
    Rice Paper နဲ ့လုပ္ရင္ သူ ့ကို ဒီလိုအစိမ္းအတိုင္းသံုးရမွာလားဟင္။
    မ တို ့ဆီမွာရတဲ့ Thai Rice Paper က ေျခာက္ေနတာဆိုေတာ့ ေပ်ာ့ေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရမွန္းမသိလို ့။
    ေကာ္ျပန္ ့စိမ္းကိုတခါမွမလုပ္ဘူးလို ့ပါ

    ReplyDelete