Thursday, January 17, 2008

ေအာ္ေကြ႕ ၾကည္လုပ္စားရေအာင္

ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္မွာ မုန္လာဥမုန္႕လုိ႕ေခၚတတ္တဲ့ ေအာ္ေကြ႔ၾကည္မုန္႕ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။ အဆာေျပစာေတြၾကိဳက္တဲ့ ညီမေလးသိမ့္ မမနဲ႕အတူ လာ၀ုိင္းကူေနာ္။ ေအာ္ေကြ႕ ၾကည္ကုိ ကၽြန္မတုိ႕ ငယ္ငယ္တုန္းက ေက်ာင္းမုန္႕စားတန္းမွာ အမ်ားဆံုး ၀ယ္စားဖူးတယ္။ မုန္လာဥမုန္႕လုိ႕ေခၚေပမယ့္ မုန္လာဥနဲ႕အျပင္ ပိန္းဥ၊ ေရႊဖယံုသီးတုိ႕နဲ႕လည္း လုပ္ၾကပါတယ္။ မုန္လာဥနဲ႕က အနံ႕တစ္မ်ဳိးျဖစ္တာမုိ႕ ဒီတစ္ခါေတာ့ ကၽြန္မတုိ႕ ပိန္းဥရယ္ ေရႊဖယံုသီးရယ္တုိ႕နဲ႕ လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။
ေအာ္ေကြ႔ၾကည္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္ႏုိ႕ဆီဗူး(၂) လံုး၊ ပိန္းဥ (၂၅) က်ပ္သား၊ ေရႊဖယံုသီး အခြံနဲ႕အေစ့ထုတ္ျပီးသား (၂၅) က်ပ္သား၊ ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္ (မထည့္လဲ ရပါတယ္ေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္စားမယ့္သူေတြအတြက္ မလုိပါဘူးေနာ္)၊ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ဆန္ကုိ ေရနဲ႕သန္႕စင္ေအာင္ေဆးထားေပးပါ။ ပိန္းဥ (သုိ႕မဟုတ္) ေရႊဖယံုသီးတုိ႕ကုိလည္း ပါးပါးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားျပီး သီးသန္႔ခြဲေပးထားပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ကုိလည္း ၾကိတ္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဆန္တစ္၀က္နဲ႕ ပိန္းဥ (သုိ႕မဟုတ္)ဲေရႊဖယံုသီးတုိ႕နဲ႕အတူေရာျပီး မုန္႔ၾကိတ္ပါ။ မုန္႕ႏွစ္ရေအာင္ ၾကိတ္ျပီးသား မုန္႕ရည္ကုိ မုန္႕အိတ္ထဲထည့္ျပီး မုန္႕အိတ္ကုိ ထိပ္ကေန ၾကိဳးနဲ႕ခ်ည္ျပီး မုန္႕ရည္စစ္ေပးပါေနာ္။ မုန္႕ရည္ေတြ စစ္သြားတဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ၾကိတ္ထားတဲ့ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႕အတူ ေရာေနေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီမုန္႕ႏွစ္ေတြကုိ ေပါင္းေပးရမယ္ေနာ္။ မုန္႕ႏွစ္ေတြေပါင္းတဲ့အခါ မုန္႕ႏွစ္ကုိ ခပ္၀ုိင္း၀ိုင္း ပံုစံခြက္ထဲထည့္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူအုိးထဲထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္အနည္းဆံုးထားျပီးေပါင္းေပးပါေနာ္။ ပိန္းဥနဲ႕ ၾကိတ္ထားတဲ့ မုန္႕သားက ျဖဴျပီး ထုတ္ထုတ္ေလးျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။ ေရႊဖယံုသီးနဲ႔ေပါင္းထားတဲ့ မုန္႕သားကေတာ့ လိေမၼာ္ေရာင္သန္းျပီး ခပ္အိအိေလးျဖစ္ေနပါမယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေပါင္းျပီးသား မုန္႕ႏွစ္ကုိမွ လက္တစ္လံုးေလာက္အထူယူျပီး လွီးေပးပါေနာ္။
မီးဖုိေပၚမွာ ဒယ္အုိးအျပန္႕ေလးကုိတင္ ဒယ္အုိးပူလာျပီဆုိရင္ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ခုနကလွီးထားတဲ့ မုန္႕သားေတြကုိ ဒယ္အုိးေပၚမွာ ျဖန္႕ခ်ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ဟုိဘက္ဒီဘက္အက်က္ညီေအာင္ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ က်က္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးထဲကေန အေၾကာ္ေတြကုိ ဆယ္ျပီး ဆီစုပ္တစ္ရွဴးေလးခင္းထားတဲ့ ပန္းကန္ျပားထဲ ထည့္ေပးပါေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ မုန္႕ေၾကာ္ေလးေတြကုိ ယူျပီး ကပ္ေက်းေလးနဲ႕ ညွပ္ျပီး ပန္းကန္ျပားထဲ ထည့္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန အခ်ဥ္ရည္ ဆမ္းျပီး ပူပူေႏြးေႏြးေလး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ရွင္။ ပိန္းဥေအာ္ေကြ႕ၾကည္က ေစးေစးထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႕ စားရတာအရသာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး ေရႊဖယံုသီးေအာ္ေကြ႕ ၾကည္ကေတာ့ အရသာခ်ဳိခ်ဳိေလးနဲ႕ အိအိေမႊးေမႊးပါေနာ္။ ေကာက္ညွင္းေမႊးလက္ဖက္ေျခာက္ခပ္ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ အဆာေျပသံုးေဆာင္ပါဦးေနာ္။

7 comments:

  1. မုန္လာဥမုန္႕ကို ဖားအံေရာက္မွ စားဖူးတာ၊ အရမ္းၾကိဳက္တာဘဲ။ လုပ္စားခ်င္တယ္အမေရ။ ပိန္းဥေရာ ေရႊဖ႐ုံသီးေရာ ရွိေပမယ့္ ဆန္ၾကိတ္ဖို႕ေတာ့ မလြယ္ဘူး။ စားခ်င္လိုက္တာ ဟင့္!

    ReplyDelete
  2. ခ်က္နည္းမသိလို ့ဆရာမေရ.. အရည္နဲ ့ျကိုတာ မျဖစ္လုိ ့ မစားရတာ ေက်းဇူးပါဘဲ

    ReplyDelete
  3. ဂြတ္ဂြတ္ ဂြတ္ ဂြတ္...

    အဲဒါပဲ ေျပာတတ္ေတာ႔တယ္ဗ်ာ

    စားဦးမယ္. ဒီတစ္ပါတ္ က်ရင္

    း)

    ReplyDelete
  4. အမေရ...ေအာ္ေတြ႕ၾကည္က အဳကိုက္ဆံုးအစားအစာထဲမွာပါပါတယ္။ ေအာ္ေကြ႕ၾကည္က အခ်ဥ္ရည္ေကာင္းမွလဲ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ အခ်ဥ္ေရကို ထန္းညက္ရည္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ပါတယ္။ အမရဲ့ အခ်ဥ္ေဖ်ာ္တဲ့ version ေလးကိုလည္းသိခ်င္ပါတယ္။ ၂၀၀၀ မတိုင္ခင္တုန္းကေတာ့ ျမိဳ႕ထဲက Apple စတိုးေဘးကလမ္း (လမ္းနာမည္ မသိေတာ့ပါ)ထဲမွာ တရုတ္ျကီးလင္မယားေၾကာ္ေရာင္းတာ အရမ္းကိုေကာင္းပါတယ္။ သူတို့က ေလးေထာင့္ေလးေတြ ေျကာ္တာ။ ျကြပ္ၾကြပ္ေလးေတြ။ လသာလမ္းတဝိုက္ကေတာ့ ဝိုင္းဝိုင္းေလးေတြ..ျပီးေတာ့ နည္းနည္းေပ်ာ့တယ္။ အခုေတာ့မသိေတာ့ပါဘူး. အဲ့ဒါေတြက ၂၀၀၀ မတိုင္ခငါစားဖူးတာေတြပါ။ :D

    ReplyDelete
  5. Hi a ma,
    Can you please post the picture step by step so that it make us see more vividly? Thanks a lot sis...

    ReplyDelete
  6. i made it for ur structure ,, but it very hard and cant eat .. why? can u explain ?

    ReplyDelete
  7. လုလု ေရ စားခ်င္တယ္

    ReplyDelete