Friday, January 4, 2008

ျပည္ မလိုင္လံုး

ကၽြန္မကုိယ္တုိင္ ျပည္ပကုိ ႏွစ္တုိေလးေရာက္လုိ႕ွ ျမန္မာအစားအစာကုိ အငမ္းမရျဖစ္တဲ့အခါမွာ ျမန္မာအစားအစာခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကုိ သိခ်င္၊ တတ္ခ်င္ခဲ့ပါတယ္။ အဲ့ဒီလုိ ငတ္လာတဲ့အခါက်မွာ ကၽြန္မတုိ႕ တတ္သမွ် မွတ္သမွ်နဲ႕ ျမန္မာအစားအစာေတြကုိ ခ်က္ၾကေတာ့တာပါပဲေနာ္။ ေနာက္ျပီး ကုိယ္က်င္လည္ရတဲ့ အသုိင္းအ၀ုိင္းမိတ္ေဆြေတြၾကားမွာ ကုိယ့္ႏုိင္ငံရဲ႕အစားအစာပါလုိ႕ ခ်က္ျပီးေကၽြးရတာလည္း ကၽြန္မတုိ႕အတြက္ ဂုဏ္ယူစရာတစ္ခုအေနနဲ႕ ရွိတတ္ေနေလေတာ့လည္း ကၽြန္မ ျမန္မာအစားအစာေတြကုိ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ ခ်က္တတ္ခ်င္လာတာေပါ့ေနာ္။ ေနာက္ဆံုး ကၽြန္မ အစားအစာျပိဳင္ပြဲေတြမွာ ကုိယ့္ႏုိင္ငံကုိယ္စားျပဳျပီး ၀င္ေရာက္ ယွဥ္ျပိဳင္ခြင့္ေလးေတြ ရလာတဲ့အခါက်ေတာ့ ပုိျပီး ပီတိျဖစ္လာရသလုိ ကုိယ္ခ်က္လုိက္တဲ့အစားအစာကုိ စားလုိက္တဲ့သူေတြရဲ႕ မ်က္ႏွာျပင္မွာ ပီတိေက်နပ္တဲ့ပံုရိပ္လႊာေလးေတြကုိ ျမင္လုိက္ရတဲ့အခါ ကၽြန္မ ႏွလံုးသားတစ္ခုလံုး ေႏြးေထြးသြားျပီး အရမ္းကုိ ဂုဏ္ယူေက်နပ္မိခဲ့ပါတယ္။ ကၽြန္မနဲ႕ ၀ါသနာတူ ေမာင္ႏွမေတြ အေနနဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကုိ တစ္ေနရာတည္းမွာ တစုတစည္းတည္းျဖစ္ခ်င္တယ္ဆုိေတာ့ ကၽြန္မလည္း ျမန္မာအစားအစာခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကုိ ဘေလာ့ဂ္တစ္ခုအေနနဲ႕ တည္တည္တံ့တံ့ရွိေစခ်င္တဲ့ ဆႏၵရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕ အခုအခ်ဳိပြဲေလးကုိေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ဘေလာ့ဂ္ေမာင္ႏွမ ကုိေဂ်ၾကီးက မွ်ေ၀လာတဲ့အတြက္ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြအခ်ိဳပြဲအတြက္ ၀မ္းပန္းတသာမွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္ နည္းေပးတဲ႕ ကိုေဂ် ကိုလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္ ႕ ႕ ႕ ေကာင္းရင္ လုလုဖို႕လဲ လာပို႕ၾကပါ ... မေကာင္းရင္ ကိုေဂ်႕ကိုသြားရန္ေတြ႕ၾကပါ ႕ ႕ ႕ လင္႕ခ္ပါေပးထားပါတယ္ရွင္ ႕ ႕ ႕ ဟိ ဟိ (ေနာက္တာေနာ္ကုိေဂ်) :P
ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္္ လုပ္မစားၾကည္႕ရေသးခင္ ၀မ္းပန္းတသာနဲ႕ လက္ဆင္႕ကမ္းလိုက္ပါတယ္ရွင္ ႕ ႕ ႕ <
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
- နို ့မွုန္ ့ ၁ခြက္
- ဂ်ံံဳမွုန္ ့ ၄ပံု ၁ပံု ခြက္
- ႏြားနို ့ ၄ပံု ၁ပံု ခြက္- ေထာပတ္ ၃ဇြန္း
- ဘတ္ကင္ဆိုဒါ ၂ပံု၁ပံု (ကာဖီဇြန္းအေသး)
- သိၾကား (သို ့) သၾကား ၁ခြက္ (အခိ်ဳကို စိတ္ၾကိဳက္္ထဲ့ပါ)

ျပင္ဆင္ျခင္း အဆင့္ဆင့္
- ႏုိ႕မႈန္ ့၊ဂ်ံဳမႈန္ ့၊ ဘတ္ကင္ဆိုဒါ ရိွသမွ် အမႈန္႕မ်ားကို နံ ့စပ္ေအာင္ ေရာေမႊပါ။
- ခပ္ေႏြးေႏြး ျဖစ္ေသာ ႏြားႏုိ႕ ထပ္မံေရာေမႊျပီး ၁၀မိနစ္ခန္ ့ အုပ္ထားရပါမည္။
- သၾကားကို ၾကိဳထားရပါသည္
- မုန္ ့ဖတ္ကို နံ ့စပ္သြားေအာင္ နယ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ၁က်ပ္သားလံုးခန္ ့အလံုးမ်ားလံုးပါ၊
- မီးဖို တြင္ ဆီအိုးကို အပူရိွန္ အနည္းငယ္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ထားပါ။
- မုန္ ့လံုးဖတ္မ်ားကို ဆီထဲတြင္ မီးေအးေအးျဖင့္ ညိဳလာသည္အထိ လိွမ့္ေပးျပီး ေျကာ္ပါ။ - နီရဲကာ ညိဳလာေသာအခါ သၾကားရည္ထဲတြင္ စိမ္ထားရပါမည္။

2 comments:

  1. http://joyful4all.blogspot.com/2007/08/food-ya-da-yar.html
    လင့္မွားေနတယ္။ ေတာ္ျကာဖတ္တဲ့သူေတြ ယျတာေျချပီး အရီလြန္လို ့ဗိုက္ဆာတာ ေမ့ရင္ သြပ္ခဘဲ

    ReplyDelete
  2. ပံုေလးပါ တင္ေပးရင္ေကာင္းမယ္ဗ်ာ :P

    ReplyDelete