Saturday, December 29, 2007

၀က္သားခ်ဥ္လုပ္နည္း

ေဂ်က ၀က္သားခ်ဥ္စားခ်င္တယ္ဆုိလုိ႕ ကၽြန္မရဲ႕ တကၠသုိလ္တက္တုန္းက အခန္းေဖၚ ရွမ္းမေလး အိမ္မွာ တစ္လေလာက္ သြားေနတုန္းက သူငယ္ခ်င္းအေမ ၀က္သားခ်ဥ္လုပ္နည္းေလးကုိ သတိရျပီး ဒီပုိ႕စ္တင္ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။
၀က္သားခ်ဥ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္သား (ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ သံုးထပ္သားျဖစ္ေစ၊ အသားသပ္သပ္ျဖစ္ေစ၊ အဆီ အသား အေခါက္ေရာျဖစ္ေစ)၊ ထမင္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။



၀က္သားကီလုိ၀က္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ စစ္ထားေပးပါ။ ျပီးမွ အေနေတာ္အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လီွးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ နာနာေလး နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ခပ္မာမာခ်က္ထားတဲ့ ထမင္း (ရွမ္းမွာ ဆန္နီဆုိတာ ရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီဆန္နီကုိခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႕ဆုိရင္ ပုိျပီး အေရာင္လွေစပါတယ္) ကုိ လူၾကီးလက္သီးဆုပ္ ႏွစ္ဆုပ္ေလာက္ယူျပီး ေၾကေအာင္ နာနာေခ်ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေခ်ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႕ ၀က္သားကုိ ေရာျပီးနယ္ေပးပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဆားနည္းနည္းထပ္ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ထမင္းနဲ႕၀က္သားကုိ အင္ဖက္ထဲကုိ ထည့္ျပီး တင္းတင္းၾကပ္ၾကပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ထုပ္ျပီး ၾကိဳးခ်ည္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီ၀က္သားထုပ္ကုိ အေပၚကေန ပိတ္စိမ္းပါးေလးနဲ႕ တစ္ထပ္ထပ္ပတ္ထားျပီး စဥ့္အင္တံုထဲ ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္ဇလံုထဲထည့္ျပီး အေပၚကေန အေလးတံုးမ်ားနဲ႕ ဖိထားေပးပါေနာ္။ (ဒန္အုိး၊ ဒန္ဇလံု၊ သတၱဳအုိးမ်ားမသံုးရပါ)။ ရာသီဥတုေႏြးရင္ အခ်ဥ္ျမန္ျပီး ရာသီဥတုေအးလွ်င္ အနည္းဆံုးတစ္ပတ္ေလာက္ထားေပးမွ ခ်ဥ္ပါမယ္ေနာ္။ ရက္ၾကာၾကာထားရင္ အခ်ဥ္ပုိစူးတတ္ပါတယ္။
ခ်ဥ္တဲ့အခါက်ရင္ေတာ့ ၀က္သားခ်ဥ္ကုိ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလးကုိ ဆီေလးနဲ႕ ဆမ္းျပီး ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္တုိ႕နဲ႕ တဲြျပီး စားသံုးၾကသလုိ ဟင္းလည္း ခ်က္စားၾကပါတယ္။ ဟင္းခ်က္စားတဲ့အခါက်ရင္ တခ်ဳိ႕က ထမင္းလံုးေတြကုိ ဖယ္ျပီး ခ်က္တတ္သလုိ ဟင္းအႏွစ္ရလုိသူေတြကေတာ့ ထမင္းလံုးေၾကေတြကုိပါ ထည့္ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ဒီအတုိင္းေလး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလးနဲ႕ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္နဲ႕ စားရတာကုိ ပုိႏွစ္သက္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းလက္ဘက္ေျခာက္ေမႊးေမႊးေလး ခပ္ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးနဲ႕ဆုိရင္ေတာ့ သိပ္လုိက္တာေပါ့ရွင္။ စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

9 comments:

  1. လုလုေရ ဂလုဂလုျဖစ္ေနတယ္ ဘာ့ေျကာင့္လဲဆုိေတာ့ more ဆိုတာနိွပ္လိုက္တိုင္း စာသားအရွည္မေပၚဘဲ gmail logon page ျဖစ္ေနလို ့ ရင္ထဲမွာ ဂလုဂလုျဖစ္ေန ဒယ္ ဒယ္ ဒယ္

    ReplyDelete
  2. ၿၿပန္ၿပင္လိုက္ပါၿပီေနာ္။
    မမလုရဲ႔ အင္တာနက္ ကြန္နက္ရွင္က သိပ္မေကာင္းလုိ႔ပါ။

    ReplyDelete
  3. မလုလုေရ... ၀က္သားခ်ဥ္ကို ခ်က္မစားဘဲ ဒီတိုင္း အစိမ္းစားတာေပါ႔ေနာ္... အဲလို စားလို႔ရမွန္း မသိဘူး... အၿမဲတန္း ခ်က္စားတာပဲ။။။ ၀က္သားခ်ဥ္၊ အမဲသားခ်ဥ္ ခ်က္ေတြကို အရမ္းႀကိဳက္တယ္။။။ ဒီတခ္ေတာ႔ မခ်က္ဘဲ အမ ေျပာသလို စားၾကည့္ဦးမွပဲ...

    ReplyDelete
  4. ၀က္သားခ်ဥ္ကုိ ေပါင္းျပီးေတာ့လည္း စားတတ္ၾကေသးတယ္။ စားလုိ႕ေကာင္းတယ္သိလား။ လုပ္စားၾကည့္ဦးေနာ္။ ၀က္သားခ်ဥ္ကုိ လွီးျပီးေတာ့မွ ေရေႏြးေႈြံနဲ႕ ေပါင္းတာေလ။ စားၾကည့္ေနာ္။

    ReplyDelete
  5. မလုေရ...ဘယ္ေပ်ာက္ေနလဲ..ဒီေန႔ေလ မလုနည္းအတိုင္း ဆန္နီနဲ႔ ၀က္သားခ်ဥ္လုပ္ထားတယ္...ျဖစ္မျဖစ္ မသိဘူး... အေၾကာင္းၾကားမယ္ေနာ္ ျဖစ္ရင္...

    ReplyDelete
  6. Ma Ma LU,
    အင္ဖက္ de mhar wel lo ma ya yin bar net tone lo ya par ta lae? Ma Ma Lu.

    ReplyDelete
  7. ဒီေန ့ လုလု ရဲ့ နည္းအတိုင္း ဝက္သားခ်ဉ္တည္ထားေလရဲ ့၊၊ ေနာက္ ၅ ရက္ေလာက္ေနရင္ စားလို ့ ရေလာက္ေရာေပါ့၊၊ အားေပးျကပါအုံး၊၊

    ReplyDelete
  8. ma ma lu yay,,,
    kyay zuuuu ka bar............. will try in this weekends.............U make me ,competent to cook ............

    ReplyDelete