Sunday, August 26, 2007

အစံုသုပ္


ပိတ္ရက္မုိ႕ ေထြေထြထူးထူးေလးေတြ ခ်က္စားမယ္လုိ႕ စိတ္ကူးထားတာ။ ေစ်းလဲ သြားမွာဆုိေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စံုပလံုစိေအာင္ ၀ယ္ျဖစ္မွာ ေသခ်ာတယ္။ အစ္မၾကီးတစ္ေယာက္နဲ႕ အစ္ကုိၾကီးတစ္ေယာက္ကလဲ ေမာ္လျမိဳင္အဆက္ေတြျဖစ္ေနေတာ့ သူတို႕ကလည္း ေမာ္လျမိဳင္စာေလး စားခ်င္တယ္တဲ့။ အဲ့ဒါနဲ႕ ဘာစားရင္ေကာင္းမလဲဆုိတာကို တုိင္ပင္ၾကေတာ့ အစံုသုပ္ေလး သုပ္စားၾကရင္ ေကာင္းမယ္ထင္တယ္တဲ့။ အစံုသုပ္က ျပင္ဆင္ရတာ လက္၀င္တယ္ေလ။ ဒါေပမယ့္ သူတုိ႕ေတြက ငါတုိ႕လည္း ၀ုိင္းကူမွာေပါ့တဲ့။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ အစံုသုပ္လုပ္ၾကမယ္ဆုိတဲ့ စိတ္ကူးေလးကုိ အေကာင္အထည္ေဖၚျဖစ္သြားပါတယ္။
လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ အာလူး၊ ပဲၾကာဇံ၊ ေခါက္ဆဲြ၊ သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲျပား၊ သေဘၤာသီး၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းသီးႏွစ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕တုိ႕ပါ။
ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး ေခါက္ဆဲြျပဳတ္၊ ၾကာဇံျပဳတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးေဖ်ာ၊ ျပီးေတာ့ အဲ့ဒါေတြကုိ စကာနဲ႕ ေရစစ္ထား၊ ေနာက္ဆံုးမွာ အဲ့ဒီေရေႏြးနဲ႕ အာလူးျပဳတ္။ သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္ အဲ့ဒါေတြကုိ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးထား။ ပဲျပားကုိ အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ေၾကာ္၊ ျပီးေတာ့မွ အေအးခံျပီး ပါးပါးလွီး။ က်န္တဲ့ ဆီထဲ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေၾကာ္၊ ျပီးေတာ့ အဲ့ဒါေတြကုိ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ထည့္ခပ္ထား၊ ဆီနည္းနည္းခ်န္ထား၊ အဲ့ဒီဆီထဲကို ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးကုိ ဆားေလးနည္းနည္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္း ထည့္ျပီး ငရုတ္သီးခ်က္ခ်က္၊ ျပီးေတာ့ အဲ့ဒီထဲကုိ ထမင္း လက္ႏွစ္ဆုပ္စာေလးထည့္ျပီး နယ္၊ ထမင္းဆုပ္ရဲရဲေလး ျဖစ္ေအာင္လံုးျပီးထား။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ျပီး အႏွစ္ေလးေတြ ရေအာင္လုပ္ထား။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အာလူးကလည္း ႏူးေလာက္ျပီ။ အာလူးကုိလည္း အေအးခံျပီးေတာ့ အခြံ႕ႏႊာ၊ အ၀ုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္လီွးထား။ အသီးအရြက္ အဆာပလာအားလံုးကုိ လင္ပန္း၀ုိင္းေလးထဲမွာ တစ္ပံုစီပံုထားလုိက္ပါေနာ္။
အသုပ္သုပ္ဖုိ႕အတြက္ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေခါက္ဆဲြ၊ ၾကာဇံ၊ ပဲျပား၊ သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီ၊ အာလူး၊ ထမင္းဆုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္ေတြကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္ထည့္၊ ငန္ျပာရည္ထည့္၊ ဆားေလး နည္းနည္းထည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ထည့္ျပီး ေသေသခ်ာခ်ာ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ပါ။ အရသာအေပါ့အငန္ကုိ ျမည္းျပီးေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္ေလာက္တဲ့ အရသာရျပီဆုိရင္ေတာ့ တျခားပန္းကန္ေလးထဲ ေျပာင္းထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴး၊ အစာေၾကေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ျမႊာေလာက္ထည့္ျပီး ျပင္လုိက္ပါေနာ္။
ဟင္းခါးအတြက္ကေတာ့ အုိးထဲေရထည့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ မညက္တညက္ေထာင္းေလးထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္ေကာင္းေလးထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္၊ ဆူလာျပီဆုိရင္ ေဂၚဖီဖတ္ေလးထည့္၊ ပြက္လာရင္ ခ်လုိက္ရံုပဲ။ ငရုတ္ေကာင္းဟင္းခါးေလးေပါ့ေနာ္။
အစံုသုပ္နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းဟင္းခါးေလးပါ။
အစားအငမ္းလြန္ျပီး အသုပ္ကုိပဲ ဓါတ္ပံုရုိက္မိပါတယ္ (ဒါေတာင္ ၀ါးတားတားရယ္)။ ဟင္းခါးကေတာ့ ဓါတ္ပံုမရုိက္မိလုိ႕ ေဆာရီးပါဗ်ဳိ႕ ႕ ႕ ႕ ႕

0 comments:

Post a Comment