Wednesday, August 29, 2007

ေမာ္လျမိဳင္ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြ



ဒီေန႕ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြစုျပီး အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြခ်က္စားၾကမယ္ဆုိျပီး တုိင္ပင္ျပီး ခ်က္ၾကပါတယ္။

တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္းဆုိသလုိပဲ ေဒသတစ္ခုနဲ႕ တစ္ခု အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္ပံုလဲ ကြဲျပားပါတယ္။ ေမာ္လျမိဳင္ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲက တျခားအရပ္ေဒသေတြနဲ႕ ခ်က္နည္းနဲ႕ မတူပါဘူး။ ပဲမႈန္႕အစိမ္းကုိ က်ဳိျပီး ခ်က္တာမဟုတ္ဘဲ ကုလားပဲကုိ ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ၿပီးေတာ့ ဇကာနဲ႕ တုိက္ျပီးေတာ့ စစ္ခ်ျပီး ခ်က္တာပါ။ အခု ေမာ္လျမိဳင္အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြ ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္ကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။

လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ဟင္းရည္အတြက္ ကုလားပဲ၊ အုန္းႏုိ႕အရည္ဗူး ဒါမွမဟုတ္ အမႈန္႕၊ ၾကက္အရုိး အသားေရာ၊ ၾကက္ရင္အံုသား၊ၾကက္ အသည္းအျမစ္၊ ၾကက္ဥ၊ ပဲျပား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ စတာေတြပါ။

ျပီးေတာ့ ပဲပင္ေပါက္၊ နံနံပင္၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႕၊ သံပုရာရည္သီး စတာေတြလဲ လုိအပ္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္ကေတာ့ ပထမဆံုး ကုလားပဲကုိ မခ်က္ခင္ အနည္းဆံုး ၃ နာရီေလာက္ ေရစိမ္၊ ျပီးေတာ့မွ ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ပါ။
အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကက္အရုိးအသားေတြကုိ ေသခ်ာခုတ္ထစ္ေဆးေၾကာျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ထား၊ ျပီးေတာ့မွ ပဲအုိးထဲ အဲဒီ ၾကက္အရုိးအသားေတြကုိ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္သား၊ ၾကက္သည္း၊ ကက္ျမစ္တုိ႕ကုိ အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အ ခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိိ ေထာင္းထားေပးပါ။ ပဲျပားေလးေတြကုိ ေၾကာ္ျပီး တံုးထားပါ။ ၾကက္ သြန္နီကုိ ဘေလာ့ခ္တံုးေလးေတြ လွီးထားတာသပ္သပ္၊ ခပ္ပါးပါးေလး ေတြသပ္သပ္ လွီးထားပါ။ ၾကက္ဥအစိမ္း ႏွစ္လံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေခါက္ထားေပးပါ။

အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲနဲ႕ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ ထားတာလဲ အနံ႕လႈိႈ္င္လႈိင္ထြက္လာျပီး ပဲေရာ ၾကက္ရုိးပါ ႏူးလာပါျပီ။ ပဲအုိးကုိခ်ျပီး အေအးခံ၊ ျပီးေတာ့ ပဲကုိ ဇကာနဲ႕ တုိက္ခ်ပါ။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္
ေတြ အုိးထဲမွာ က်န္ေနပါမယ္၊ အဲ့ဒီအထဲကုိ အုန္းႏုိ႕မႈန္႕ အထုပ္ေသးတစ္ ထုပ္၊ ဒါမွမဟုတ္ အုန္းႏုိ႕ကုိ ကုိယ္လုိသေလာက္ ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးေထာင္းကုိ အနည္းငယ္ ဆီသတ္ ျပီးေတာ့ လွီးထားတဲ့ ပဲျပားေတြ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေသခ်ာစြာ ဆီသတ္ေပးပါ။

အုန္းႏုိ႕ပြက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ခုနက တုိက္ခ်ထားတဲ့ ပဲေတြရယ္၊ ခုနက ဆီသတ္ထားတဲ့ ပဲျပားေတြရယ္ကုိ ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ဟင္းအုိးဆူေအာင္ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးထပ္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ဘေလာ့ခ္တံုးေလးေတြကုိ ဟင္းအုိးထဲထည့္ပါ။

ဟင္းအိုးတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ေနာက္မီးဖုိတစ္ဖုိမွာေတာ့ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီး၊ၾကက္သြန္ ျဖဴနီဂ်င္းကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီးေတာ့ ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားၾကက္သည္း ၾကက္ျမစ္အတံုးေလးေတြကုိ ထည့္ျပီး ေသခ်ာေမႊ၊ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ ျပီးေတာ့ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။ ေရခမ္းေလာက္ျပီဆုိရင္ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ထပ္ေမႊျပီး ေရထပ္ထည့္၊ မီးနည္းနည္းေလ်ာ့ျပီး ပြက္ေအာင္ထပ္တည္ပါ။ ဒီတစ္ေရခမ္းရင္ေတာ့ ဟင္းအေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရပါျပီ။

ပဲအုန္းႏုိ႕ဟင္းအုိးကလည္း အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းသင္းေလးေမႊးလာျပီ၊ ဟင္းအုိးလဲ ေကာင္းေကာင္းပြက္လုိ႕ ၾကက္သြန္နီလဲ ႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကုိ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ ထည့္ပါ။ ၾကက္ဥဖတ္ေလးေတြမြမြလႊလႊ ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ၾကက္ဥထည့္တဲ့အခ်ိန္မွာ တစ္ဖက္ကလည္း ေယာက ္ခ်ဳိဇြန္းနဲ႕ ေသခ်ာေမႊေပးပါေနာ္။ ဟင္းရည္အုိးကုိေတာ့ အေပါအငံျမည္းျပီး
ေတာ့ မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႕ တည္ထားလုိက္ပါေတာ့ေနာ္။

ဒီဘက္မီးဖုိမွာေတာ့ ေရေႏြးအုိးတည္ျပီးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ေခါက္ဆဲြနဲ႕ နန္းျပားဖတ္ (ေမာ္လျမိဳင္က အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြကုိ နန္းျပားဖတ္နဲ႕တူတဲ့ အဖတ္နဲ႕ စားတဲ့ အေလ့မုိ႕ နန္းျပားဖတ္ကုိ သံုးတာပါ။ ကၽြန္မလဲ နန္း ျပားဖတ္ကုိ ပုိၾကိဳက္ပါတယ္။) ေတြကုိ ျပဳတ္၊ ျပီးေတာ့ ေရေအးေအးနဲ႕ အထပ္ထပ္ေဆး၊ ဇကာထဲထည့္ျပီး ေရစစ္ထားပါေနာ္။ ၾကက္ဥလဲထည့္ ျပဳတ္၊ က်က္ျပီဆုိရင္ အခြံႏႊာျပီး ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းထားပါေနာ္။ ပဲပင္ေပါက္ေရ ေႏြး ေဖ်ာပါ။ ပဲသီး၊ နံနံပင္တုိ႕ကုိ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။သံပုရာသီး စိပ္ေလးေတြလွီးျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။ အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ စားလုိ႕ရပါျပီ။

မုန္႕ပြဲျပင္ဖုိ႕အတြက္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ယူျပီး ေခါက္ဆဲြဖတ္နဲ႕ နန္းျပားဖတ္ တစ္၀က္စီ ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အုန္းႏုိ႕ဟင္းရည္ထည့္၊ အေပၚကေန နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာ စတာေတြကို
ထည့္၊ ငံျပာရည္နည္းနည္း၊ ၾကက္သားဟင္းထည့္၊ သံပုရာရည္ေလးညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ေလးနဲ႕ ခ်ဳိဆိမ့္ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာ အုန္းႏုိ႕နံ႕ေမႊးေမႊးေလး နဲ႕ ေမာ္လျမိဳင္ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။ ကၽြန္မလည္း ဆာဆာနဲ႕ စားလိုက္တာ သံုးပြဲေတာင္ စားလိုက္တယ္။ေတာ္ေသးတယ္ ႕ ႕ ႕ ေသြးတုိးမတက္တတ္လုိ႔။.

0 comments:

Post a Comment