ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြထဲက မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္လုိ႕မွ မျဖစ္ရင္
အိပ္လုိ႕မေပ်ာ္ပါဘူးဆုိတဲ့ Maria ရဲ႕ မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္နည္း လက္သစ္ေလးကုိ
ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။ ျပည္ပေရာက္ေနတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္
မာရီယာရဲ႕ မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္နည္းေလးနဲ႕ အဆင္ေျပေစဖုိ႕ေပါ့။
မလုလုေရ အစကေနေျပာျပမယ္ေနာ္။
ပထမတစ္ခါလုပ္တုန္းက ေရေတြနဲ.နယ္လိုက္တယ္။ျပီးေတာ့
ေပါင္းလိုက္တယ္။ဘယ္ေလာက္ေပါင္းမလဲ။ မသိေတာ့ အလံုးလုိက္ၾကီးျဖစ္ေနတယ္။ဘယ္လိုမွ
စကာခ်လို.မရဘူး။ မုန္.သားေတြက ေထြေနတာေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မသတိထားမိတာက
မုန္.သားေတြကို လက္နဲ.ေခ်လိုက္ေတာ့ အျပင္ဘက္အသားက လုံး၀ေခ်လို.မရ ဘူး။
အတြင္းသားနည္းနည္းက ေခ်လို.ရတယ္။ ဒါနဲ.ပဲ ပထမတစ္ခါ မလုလုဆီကို
လွမ္းျပီးအကူအညီေတာင္း ခဲ့တယ္။
ေနာက္တစ္ခါလုပ္ေတာ့ မုန္.သားကိုလံုး၀ေရနဲ.မေရာေတာ့ဘူး။
ဆန္မႈန္.ပဲသက္သက္ေပါင္းတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ေရနဲ.နည္းနည္းခ်င္းေရာတယ္။ ျပီးေတာ့
စကာခ်တယ္။ တစ္ခါတည္း ဒီဘက္မွာလည္း ေရနည္းနည္းပဲေရာျပီ ေပါင္းတယ္။ စကာခ်တယ္။
ကၽြန္မအထင္ ဘာကြာလည္းဆိုေတာ့ ေရနည္းေရာျပီးေပါင္းတာက စကာခ်တဲ့ အခ်ိန္မွ
ေရနဲ.ထိထားတဲ့ မုန္.သားက လံုးေနတယ္။စကာခ်လို.မရဘူး။
အေစ့ေလးေတြျဖစ္ေနတာေပါ့ေနာ္။ ဒါေၾကာင့္လႊင့္ပစ္ရတာမ်ားတယ္။
ဆန္မႈန္.ကိုအရင္းေပါင္းျပီးမွ အျပင္ေရာက္မွ ေရေရာျပီး စကာခ်တာက
မွဴန္.သားေလးေတြက မႊမႊေလးေတြ ျဖစ္ေနတယ္။ ဘာမွ မလႊင့္ပစ္ရဘူး။ ႏိို.ဆီဘူး
တစ္လံုးလုပ္ရင္ တစ္လံုးျပန္ရတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ထန္းညက္ ရည္နဲ.နယ္တယ္ ဆားထည့္တယ္။
ျပန္ေပါင္းတာေပါ့ေနာ္။ ပထမတစ္ခါတုန္းက ဆိုရင္ မုန္.ကိုလည္း မနယ္ရဲဘူး။
မုန္.သားပ်က္သြားမွာစုိးလို.ပါ။ ေရလည္းမ်ားသြားတယ္ ။ေပါင္းတာလည္းခဏပဲ ဆိုေတာ့
မုန္.က ေမွာက္လိုက္ေတာ့ မုန္.သားေတြက ကြာျပီးဆင္းလာတာေပါ့။
ဒုတိယ တစ္ၾကိမ္လုပ္ေတာ့ ေပါင္းတာ
နာရီ၀က္ေလာက္ေပါင္းလိုက္တယ္။ ေမွာက္လိုက္တာနဲ. ႏို.ဆီခြက္ပံု
ျဖစ္သြားတာေပါ့။ မုန္.စိမ္းေပါင္း ရန္ကုန္မွာကတည္း ကလုပ္ခ်င္ေနတာ မလုလုက idea
ေပးလုိက္ေတာ့ လုပ္ျဖစ္သြားတာေပါ့။
ေက်းဇူးပါပဲ မလုလုေရ။ မုန္.စိမ္းေပါင္း မျဖစ္ရင္ ကၽြန္မ
အိ္ပ္လို.ေပ်ာ္မွာမဟုတ္ဘူး။အခုေတာ့ အိပ္ေပ်ာ္သြားျပီ။
Thanks a lots.
ေမ့ေနတယ္။အျဖဴေရာင္က အုန္းႏို.အစဥ္သင့္ မရွိလို. သၾကားနဲ.ပဲလုပ္လိုက္တယ္။
ဒါကေတာ့ မာရီယာဆီကေန ပုိ႕လာတဲ့ေမးလ္ေလးကုိ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္
မွ်ေ၀လုိက္တာပါေနာ္။ ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမေတြလည္း မာရီယာရဲ႕ လက္ရာ
မုန္႕စိမ္းေပါင္းေလးကုိ သံုးေဆာင္သြားၾကပါဦးေနာ္။
မုန္႕စိမ္းေပါင္းလုပ္နည္းလင့္ခ္ေလးက http://lulucooking.blogspot.com/2008/01/blog-post_26.html မွာပါေနာ္။ မာရီယာရဲ႕ အေတြ႕အၾကံဳေတြနဲ႕ ေပါင္းျပီး စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
Ma Lu Lu,
ReplyDeleteYour post has no recipe in it! It doesn't give me any idea how to do it, it is only for a person who already know how to and just like giving an extra tip. I would appreciate that if you can post a recipe for it. Thanks a lot...
Ma lu
ReplyDeleteplease write down recipe & cooking steps in detail, when you are free.
Ma bu
မုန္႔စိမ္းေပါင္း မ်ား ဒီမွာေတာင္ မစားရတာၾကာပါၿပီဗ်ာ က်ေနာ္လည္း သိပ္ႀကိဳက္တာ ဆီရႊဲရႊဲေလး စမ္းစား အရမ္းေကာင္းတယ္
ReplyDeleteခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
မုန္႔စိမ္းေပါင္းလုပ္နည္းလာမွတ္သြားတယ္မမလုေရ
ReplyDeleteမဂၤလာပါ...
ReplyDeleteပို႕ေပးသူေရာ..တင္ျပေပးသူေရာ..အားလံုးေက်းဇူး။
မုန္႕စိမ္းေပါင္း မစားရတာ ၁၀ စုႏွစ္ ရွိေပါ့...
ခင္မင္စြာျဖင့္
ကိုမ်ဳိး (အညာေျမ)
မလုေရ...
ReplyDeleteမုန္႕စိမ္းေပါင္း မစားရတာ ဆယ္စုႏွစ္တခုေလာက္ ရွိသြားပါၿပီ...
အခု ဒီမွာေတြ႕ေတာ့ သိပ္စားခ်င္သြားတယ္
ရန္ကုန္ကို မွာၾကည့္အံုးမယ္... ရမလားမသိဘူး...။
လုပ္နည္းေတြ႕ေပမယ့္ လုပ္ႏိုင္မယ္ လုပ္တတ္မယ္ မထင္ပါဘူးေလ...
အားငယ္ထွာ...
ေက်းဇူးကမၻာပါ။ ေသာမတ္ေတာင္းစားခ်င္လာၿပီတဲ့။
ReplyDeleteၾကိဳးစားၾကည့္မယ္။
မျဖစ္ဘူး...ေရေ၇ာတာမ်ားသြားလားမသိဘူး။ မုန္ ့ကလံုးခဲခဲၾကီးျဖစ္ေနပါတယ္။ :(
ReplyDeleteအျဖဴေရာင္ကို ပိုႀကိဳက္တယ္... အားတဲ႔ တေန႔ စမ္းလုပ္ႀကည့္ဦးမယ္... မမလုေရ ထန္းညက္နဲ႔ အညိုေရာင္ကို မလုပ္ခ်င္လဲ တမ်ိဳးထဲ လုပ္လဲ ရတယ္မွတ္လား...
ReplyDeleteမလုေရ
ReplyDeleteကြ်န္မဆီမွာရတဲ့ ဆန္မွဳန့္က White Rice Flour ဆိုၿပီး ေကာ္မွဳန့္လို ႏုညက္ေနတာပဲရွိတယ္။ အဲဒါနဲ့ေရာ လုပ္စားလို့ၿဖစ္မလားဟင္။ မာရီယာသံုးတဲ့ ဆန္မွဳန့္ကဘယ္လိုမ်ိဳးလဲမသိ။
Hi Lulu, Moke Seinpaung is one of my favourite desserts. Thanks for posting it. But some of the characters are mojibake and I can't read it. Could you please post it again in .pdf file? Thanks so much
ReplyDelete