Sunday, November 1, 2009

က်ီးမႏုိးပြဲညအတြက္ ဟင္းလ်ာ

အားလံုးေသာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မ စာေမးပြဲလည္း ေျဖျပီးပါျပီ၊ ေအာင္စာရင္းေတာ့ မထြက္ ေသးေတာ့ ေအာင္၊ မေအာင္ေတာ့ မသိေသးပါဘူးေနာ္။ ဒီၾကားထဲ အလုပ္မ်ားတာကတစ္ေၾကာင္း၊ ေက်ာ္ေန ခြေနတဲ့လင့္ခ္ကလည္း အေျခအေနမေပးတာနဲ႕ ဘေလာ့ဂ္ကုိ ခပ္ခြာခြာေနရသလုိျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ေနာ္။
က်ီးမႏုိးပြဲ (သူခုိးၾကီးည)လုိ႕လည္း လူသိမ်ားၾကတဲ့ညမွာ ေတာရြာေတြမွာေတာ့ ကာလသားတစ္သုိက္ အေပ်ာ္ အေနနဲ႕ တစ္ေယာက္အိမ္က ပစၥည္းကုိ တစ္ေယာက္မသိေအာင္ ၀ွက္ၾက၊ ေနရာေရႊ႕ၾက လုပ္တတ္ၾကပါတယ္။
တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေက်ာ္တစ္ရက္ေန႕ညမွာ က်ီးမႏုိးပြဲကုိ အေပ်ာ္သေဘာနဲ႕ ကာလသား၊ ကာလသမီးေတြ အုပ္စုေလးေတြဖဲြ႕ျပီး လုပ္တတ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ၾကီးၾကီးငယ္ငယ္ ရြယ္ရြယ္လတ္လတ္ သူ႕အဖဲြ႕နဲ႕ သူခ်က္ၾက ျပဳတ္ၾကနဲ႕ ျပီးေတာ့ လုိက္ျပီး ေ၀ငွစားေသာက္ၾကရတာ ေပ်ာ္စရာပါ။
အဲ့ဒီေန႕ညမွာ သူငယ္ခ်င္းမ်ားနဲ႕ စုျပီး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏုိင္ဖုိ႕ ဟင္းလ်ာေလးေတြ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါ တယ္ေနာ္။ ခ်က္မယ့္ဟင္းလ်ာေတြကေတာ့ ၾကက္သားကာလသမီးခ်က္၊ ငါးဖယ္ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ဆီးျဖဴသီး ေထာင္း၊ မဲဇလီဖူးသုပ္၊ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္သုပ္၊ ဟင္းခါးနဲ႕ အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ အုန္းစိမ္းဆြမ္းေမႊးပင္ပြား ေက်ာက္ေက်ာတုိ႕ပါေနာ္။

ၾကက္သားကာလသမီးခ်က္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား၊ ဗူးသီး၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးအနည္းငယ္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ နႏြင္းနဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။ (ကာလသမီးခ်က္မွာက စပါးလင္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း ထည့္ပါတယ္)
ၾကက္သားကုိ္ ေရွးဦးစြာ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး ဆားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ ဗူးသီးကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး လက္ႏွစ္လံုးအရြယ္ေလး ေတြ လွီးေပး ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္ကုိ ကပ္ေက်းနဲ႕ညွပ္၊ အေစ့ထုပ္ျပီးျပီး ေရေႏြးနဲ႕ ေသခ်ာေဆးျပီး ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးေထာင္းထဲသုိ႕ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ တုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ထည့္ေထာင္းပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္စပါးလင္တုိ႕ကုိ ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သားေတြကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး အဖံုးအုပ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သားထဲက ထြက္လာတဲ့ေရနဲ႕ ၾကက္သားကုိ လံုးသလုိျဖစ္သြားပါမယ္။ ဟင္းအုိးဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာျပီဆုိရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး တည္ပါ။ (မိမိသံုးထားတဲ့ ၾကက္သား အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ျပီး ေရထည့္တဲ့ပမာဏကြာႏုိင္ပါတယ္။ ျမန္မာၾကက္ဆုိရင္ေတာ့ ႏူးေအာင္ အေတာ္ေလး အခ်ိန္ယူျပီးတည္ရပါတယ္။ ေမြးျမဴေရးၾကက္ဆုိရင္ေတာ့ ေရအမ်ားၾကီးထည့္ဖုိ႕ မလုိပါဘူးေနာ္)။ ဒုတိယတစ္ေရ ခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ဗူးသီးထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ၊ အဖံုးအုပ္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ။ ဗူးသီးႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ပါ။ အရသာၾကိဳက္ျပီဆုိရင္ ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ
ဓားျပားရုိက္ျပီး ဟင္းအုိးထဲထည့္ခပ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ စပါးလင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ အရသာရွိလွတဲ့ ၾကက္သားကာလသမီးခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ငါးဖယ္ၾကက္သြန္နီေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးဖယ္ ၃၀ ဆယ္က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၁၀က်ပ္သား၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ဆီ တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္ဆံုထဲသုိ႕ ခ်င္းကုိ အရင္ထည့္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ေထာင္းျပီး မညက္တညက္အခ်ိန္မွာ ငါးဖယ္၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ကုိထည့္ေထာင္းပါ။ ငါးဖယ္ေထာင္းလုိ႕ ေစးပုိင္လာျပီဆုိ ရင္ေတာ့ ငါးဖယ္မကုိင္မီ လက္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေျခာက္ေအာင္သုပ္ျပီးေတာ့မွ လက္ကုိ ဆီဆြတ္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ေဘးနားမွာ ဇလံုေသးေလး တစ္ခုနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးထားပါ။ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲသုိ႕ငါးဖယ္ မ်ားကုိ ထည့္ျပီး လွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီမ်ားနဲ႕ ေရာနယ္ေပးပါ။ အားလံုးသမျပီဆုိရင္ေတာ့ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အရြယ္အစားအတုိင္း အ၀ုိင္းျပားေလးေတြ ျပားေပးပါ။ (ငါးဖယ္ကုိင္တဲ့အခါ လက္မွာ ေစးကပ္သြားတတ္တဲ့ အတြက္ ငါးဖယ္၀ုိင္းရ မခက္ရေလေအာင္ ေရဇလံုေလးထဲက ေရကုိ ဆြတ္ဆြတ္ျပီး ၀ုိင္းေပးပါေနာ္။)

ငါးဖယ္ေတြ အားလံုး ရျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဆီအုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီက်က္ျပီဆုိတာနဲ႕ ငါးဖယ္ေတြ ထည့္ ေၾကာ္ပါ။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ မီးကို အသင့္အတင့္နဲ႕ပဲ ထားျပီးေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္မဟုတ္ရင္
အျပင္ကတူးျပီး အထဲက မက်က္ဘဲ ေနမွာစုိးလုိ႕ပါေနာ္။ မီးကုိ သတိထားျပီး ငါးဖယ္မ်ားကုိ ေၾကာ္ေပးပါ။ တစ္ဘက္တည္း နီရဲလာေအာင္ မေစာင့္ဘဲနဲ႕ အက်က္ညီေအာင္ မၾကာခဏ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီပါတဲ့အတြက္ ၾကက္သြန္နီေတြ အရမ္းမတူးေအာင္လည္း သတိထားရတာမုိ႕ ေၾကာ္တဲ့အခါ မီး အတုိးအေလ်ာ့ကုိ အရမ္းဂရုစိုက္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးေတြ ေရႊအုိေရာင္ေျပာင္းလာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးထဲကေနဆယ္ယူျပီး ဇကာထဲ ထည့္စစ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ စားပြဲျပင္မယ့္ ပန္းကန္ထဲကုိ ေျပာင္းထည့္လုိက္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီပါတဲ့အတြက္ အနံ႕ေရာ အရသာပါ ေလးေလးပင္ပင္ ရွိတဲ့အျပင္ ငါးဖယ္ခ်ည္းသပ္သပ္ေၾကာ္သလုိ မာမေနဘဲ စားရတာ အလြန္အရသာ ရွိလွပါတယ္။ ထမင္းျဖဴ ေလးနဲ႕ပဲ စားစား၊ ဟင္းခါးပူပူ ဒါမွမဟုတ္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္္၊ အစ္ကုိေမာင္တုိ႕အၾကိဳက္ ဘီယာေလး နဲ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အလြန္လုိက္ဖက္လွပါတယ္ေနာ္။
ဆီးျဖဴသီးေထာင္းအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆီးျဖဴသီး ႏုိ႕ဆီတစ္ဗူး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း လက္ဆစ္ဆုပ္ (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္ထည့္ပါ)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမႊာၾကီး ၁၀ မႊာ၊ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္း အနည္းငယ္စီ (မၾကိဳက္လုိ႕ မထည့္ရင္လည္းရပါတယ္)၊ ပုစြန္ေျခာက္အနည္းငယ္၊ (သတ္သတ္လြတ္ေထာင္းစားခ်င္ရင္ မထည့္ပါနဲ႕)၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။
ဆီးျဖဴသီးေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ဓားထက္ထက္နဲ႕ ထက္ျခမ္းခဲြျပီး အထဲက အေစ့ကုိ ထုတ္ပစ္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကုိ ေရေဆး၊ အညွာေခၽြေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးေပးထားပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္း တုိ႕ကုိ ေလွာ္ေပးထားပါ။ ဆီးျဖဴသီးမ်ားကုိ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး အသီးမ်ားျမဳပ္ေအာင္ေရထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ပထမရည္ကုိ သြန္ပစ္လုိက္ပါ။ (အရမ္းဖန္တဲ့ဓာတ္ေတြ ထြက္သြားရေအာင္လုိ႕ပါ။) ျပီးရင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခမ္းျပဳတ္ေပးပါ။ ေရခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီးျဖဴသီးေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ ေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကုိလည္း အုိးကင္းပူလွိမ့္ႏုိင္သလုိ ျပဳတ္လုိက္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။

အားလံုးအသင့္ ျဖစ္ရင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ပုစြန္ေျခာက္ကုိ အရင္ေထာင္းပါမယ္။ ပုစြန္ေျခာက္ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းေလွာ္တုိ႕ကုိထည့္ေထာင္းပါ။ သူတုိ႕ မညက္တညက္ ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ ငရုတ္သီး စိမ္း၊ ဆီးျဖဴသီးတုိ႕ကုိထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ အရသာအတြက္ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေထာင္းေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ဖန္စပ္ေလးနဲ႕ ဆီးျဖဴသီးေထာင္းေလး ရပါျပီ ေနာ္။ ၾကာၾကာအထားခံရေအာင္ ဆီးျဖဴသီးေထာင္းအေပၚမွာ ပဲဆီေမႊးေမႊးေလး ဆမ္းလုိက္ပါေနာ္။ ဆီျပန္ဟင္း မ်ားနဲ႕ လုိက္ဖက္လွတဲ့ ဆီးျဖဴးသီးေထာင္းေလးပါေနာ္။
မဲဇလီဖူးသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ မဲဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္
မယ္ဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးတဲ့အခါ သန္႕စင္ေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚမွာ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရတစ္၀က္သာသာေလာက္ထည့္၊ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပထမတစ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အဲ့ဒီေရေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီးေတာ့မွ ေနာက္တစ္ေရ ထပ္ထည့္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါ။ သံုးၾကိမ္ေျမာက္ ေရလဲျပီးတဲ့ အခါက်ရင္ေတာ့ မယ္ဇလီအဖူးေတြကုိ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။ (ခါးတာၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ၂ ၾကိမ္ေျမာက္ေရလဲ ျပီးတဲ့ အခါႏူးေအာင္ျပဳတ္လုိ႕ရပါျပီ)။
မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ထားတဲ့ အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းျခမ္း ပါးပါးလွီးေပး ထား ပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိ ေလွာ္ေပးထားပါ။ မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရေတြငွဲ႕ပစ္ျပီး မယ္ဇလီဖူးေတြ ကုိ ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊
ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီေတြ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း ေမႊေနရင္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ေလး ေတြ ေရႊ၀ါေရာင္ ေျပာင္းျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးခ်ျပီး ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြကုိ အျမန္ဆယ္ယူပါ။ ဆီကုိေတာ့ ဒယ္အုိးထဲမွာပဲ အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။ ပုစြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိလည္း မညက္တညက္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ မယ္ဇလီဖူးေလးေတြကုိလည္း ငရုတ္ဆံုထဲ
ထည့္ျပီး ေၾကသြားေအာင္ နည္းနည္းေထာင္းလုိက္ပါ။ (ညက္စရာမလုိပါဘူး) အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ မယ္ဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ပါ။ (အစပ္ ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြပါ ပါးပါး လွီးထည့္ျပီး ေရာသုပ္ေပးပါေနာ္) အမွန္တကယ္ေတာ့ ေဆးေပါင္းခတဲ့ည (တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ည) မွာ စားၾကတဲ့အသုပ္ေလးပါေနာ္။ ခါးဆိမ့္သက္ အရသာေလးနဲ႕ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလးေပါ့။
ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုး၊ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ေျမပဲေလွာ္ႏွင့္ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္မ်ားကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲတြင္ ထည့္ျပဳတ္ေပးပါ။ အရြက္ျပဳတ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ အုိးအဖံုး မအုပ္ပါနဲ႕။ ျပီးရင္ အရြက္ေတြကုိ ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ေရေအးေအးနဲ႕ ေဆး၊ အရည္ေတြ စင္ေအာင္ညွစ္ျပီး
ခပ္ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိပါးပါးလွီးေပးပါ။ ဆီခ်က္နဲ႕ အျခားအဆာပလာမ်ား ကေတာ့ အသင့္ရွိျပီးသားမုိ႕ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ပါ၀င္ပစၥည္းအကုန္ထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ အရသာ အဆိမ့္ကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ ျမဴရြက္သုပ္ေလးနဲ႕ တူလွပါတယ္။ အခ်ဥ္အရသာပါမွ ၾကိဳက္မယ္ ဆုိရင္ေတာ့
ေရွာက္ရည္ သုိ႕မဟုတ္ သံပုရာရည္ေလးထည့္ျပီး သုပ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ျမဴရြက္သုပ္ အလြမ္းေျပ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဟင္းခါးအတြက္ကေတာ့ ၾကက္ရုိးေလးရယ္၊ ငါးဖယ္လံုးအနည္းငယ္ကုိ ဟင္းရည္တည္ပါတယ္။ ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္း ေထာင္းထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္အုိး နည္းနည္း က်လာျပီဆုိရင္ ပဲျပားလိပ္ေလးရယ္၊ ၾကာဇံေလးအနည္းငယ္ရယ္၊ ေဂၚဖီဖတ္ အနည္းငယ္ရယ္ ထည့္လုိက္ ရံုပါပဲေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံအရသာျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံု ပါပဲေနာ္။ လြယ္လည္းလြယ္တယ္၊ ေသာက္လုိ႕လည္းေကာင္းတဲ့ဟင္းခါးေလးပါေနာ္။
အခ်ဳိပြဲအတြက္ကေတာ့ လုပ္ရတာလည္းလြယ္ကူျပီး စားလုိ႕လည္းေကာင္းမယ့္ ဆြမ္းေမႊး အုန္းစိမ္း ပင္ပြား ေက်ာက္ေက်ာေလး လုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္။
လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ဆြမ္းေမႊးရြက္၊ ပင္ပြား၊ အုန္းစိမ္း၊ သၾကား၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕တုိ႕ ပါေနာ္။ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ 25 ဂရမ္ေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္ဆုိရင္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းနဲ႕ ညီမွ်ပါတယ္။
အဲ့ဒီေက်ာက္ေက်ာတစ္ထုပ္ဆုိရင္ သၾကား ၂၅ က်ပ္သားနဲ႕ ေရတစ္လီတာခဲြသံုးရပါမယ္။
ဆြမ္းေမႊးရြက္ (pandan leaf) ၅ ရြက္ကုိ ပါးပါးလွီး၊ ၾကိတ္ျပီးေတာ့ ရလာတဲ့အရည္ကုိ ညွစ္ယူေပးထားပါ။ ပင္ပြားေတြကုိ ေရစိမ္ေပးထားပါ။ သၾကားနဲ႕ ေရလီတာ၀က္ကုိ အရင္ေရာက်ဳိျပီး ေရစစ္နဲ႕ စစ္ေပးလုိက္ရင္
သၾကားထဲမွာ ပါလာတတ္တဲ့ အမႈိက္သရုိက္ေတြကုိ သန္႕စင္ျပီးသားျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိတစ္လံုး ထဲကုိ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕ရယ္၊ သၾကားရည္ရယ္၊ အုန္းစိမ္းရည္ တစ္လီတာရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီးက်ဳိပါ။ က်ဳိရင္းနဲ႕ ပြက္လာျပီဆုိရင္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ အရည္ကုိထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပင္ပြားေတြကုိထည့္ က်ဳိပါ။ ေက်ာက္ေက်ာခဲဖုိ႕ အသင့္ျဖစ္၊ မျဖစ္သိရေအာင္လုိ႕ ပန္းကန္တစ္ခ်က္ထဲကုိ ေက်ာက္ေက်ာအနည္းငယ္ ထည့္ျပီး အေအးခံၾကည့္ပါ။ ခဲေလာက္ျပီဆုိတာနဲ႕ ဗန္းထဲ ဒါမွမဟုတ္ ပံုစံခြက္ေလးထဲကုိ ေလာင္းထည့္ေပးပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ဆြမ္းေမႊးအုန္းစိမ္းပင္ပြားေက်ာက္ေက်ာေလး ရပါျပီေနာ္။
က်ီးမႏုိးပြဲညမွာ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ၾကပါေစေနာ္။

6 comments:

  1. စာေမးပြဲ ေအာင္ပါေစလို ့ဆုေတာင္းေပးပါတယ္။
    ဇီးျဖဴသီးေထာင္းနဲ ့မဲဖလီဖူးသုပ္ေလးတင္ေပးထားတဲ့အတြက္ေက်းဇူးပါ။
    မစားရေပမဲ့ျမင္ရတာနဲ ့ေက်နပ္ရတာမို ့ပါ...

    ReplyDelete
  2. မမလုလုျပန္လာပီ.. ဟင္းေတြအမ်ားၾကီးဘဲ..
    ကူးကူးကိုလဲ မာမီက မယ္ဇလီဖူးပို႔ထားေပးတယ္.. အနံ႕ၾကီးေတာ့တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနတယ္.. ခရီးေ၀းလို႔ထင္ပါတယ္.. ေရအထပ္ထပ္ေဆးပီး အခုေရေအးေလးနဲ႔စိမ္ထားတယ္.. မနက္ျဖန္ည မွသုပ္စားရမယ္ဆိုဘဲ.သုပ္နည္းမသိတာနဲ႔ အေတာ္ပါဘဲ..မမလုေရးထားတဲ့အတိုင္းသုပ္လိုက္မယ္.. း)

    မမလုလုစာေမးပြဲကို အျမင့္ဆံုးအမွတ္နဲ႔ေအာင္ပါေစေနာ္.. ဆုေတာင္းေပးမယ္..

    ReplyDelete
  3. မလုေရ... မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေတာ့ မနက္ျဖန္လုပ္စားမယ္။
    က်ီးမႏိုးပြဲကို သတိရသြားတယ္။

    ReplyDelete
  4. မယ္ဇလီဖူးသုပ္ပံုေလးကူးယူခြင္႔ၿပဳပါညီမေလးေရ...
    ေက်းဇူးေတြလဲတင္ပါတယ္..
    စာေမးပြဲလဲ အမွတ္အမ်ားဆံုးနဲ႕ေအာင္ပါေစေနာ္...

    ReplyDelete
  5. မုိးမုိးေရ ႕ ႕ ႕
    စာေမးပြဲအတြက္ ဆုေတာင္းေပးတဲ့အတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ကူးကူးေလးေရ ႕ ႕
    အျမဲတမ္းအလည္လာလုိ႕ေရာ စာေမးပြဲအတြက္ ဆုေတာင္းေပးတဲ့အတြက္ေရာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
    ကူးကူးလက္ရာ မယ္ဇလီဖူးသုပ္လည္း လာစားမယ္ေနာ္။

    မမရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
    အျမဲအလည္လာတဲ့အတြက္ေက်းဇူးပါေနာ္။ က်ီးမႏုိးပြဲကလည္း ေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္ေနာ္။

    အျဖဴေရာင္နတ္သမီးေရ ႕ ႕ ႕
    ဟင္းပြဲပံုေတြလည္း ကူးယူခြင့္ျပဳပါတယ္ေနာ္။ စာေမးပြဲအတြက္ ဆုေတာင္းေပးလုိ႕ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  6. LuLu...
    Do you have the recipe for burmese banana cake (ng paw thee sa nwin ma kin)?

    Can you please share with us?

    Thanks a lot.

    ReplyDelete