Thursday, February 28, 2008

ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း ပုစြန္ေထာင္း

Reactions: 

ဒီေန႕မွာ ကၽြန္မရဲ႕ေမာင္ႏွမေတြကုိ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းပုစြန္ေထာင္းလုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ငယ္ငယ္တုန္းက ေန႕ခင္းဘက္အဆာေျပစားမယ့္အခ်ိန္ေလာက္ေရာက္ရင္ မုန္႕သည္မ်ဳိးစံုက မုန္႕မ်ဳိးစံုလွည့္ေရာင္းတဲ့အထဲမွာ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းပုစြန္ေထာင္းကုိ သိပ္ၾကိဳက္ခဲ့တာ။ ေမာင္ႏွမေတြၾကိဳက္လြန္းလုိ႕ ေနာက္ဆံုး ကၽြန္မတုိ႕အဘြားက အျပင္မုန္႕ေတြကုိ ၀ယ္ေကၽြးရင္ ပုိက္ဆံအရမ္းကုန္တာမုိ႕ အိမ္မွာပဲ လုပ္ေကၽြးပါေတာ့တယ္။ အခု ကၽြန္မအဘြား မၾကာခဏ လုပ္ေကၽြးတတ္တဲ့ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း ပုစြန္ေထာင္းေလးကုိ အမွတ္တရအေနနဲ႕ အိမ္မွာလုပ္စားၾကတာေလးကုိ မွ်ေ၀ပါရေစဦးေနာ္။
ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းပုစြန္ေထာင္းအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္းအျဖဴ ႏွစ္ဗူး၊ အုန္းသီးတစ္လံုး၊ ပုစြန္ အေကာင္လတ္ (၂၀) သား၊ ႏွမ္း၊ ဆားနဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။


ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ အုန္းသီးကုိျခစ္ျပီး သံုးပံုတစ္ပံုကုိ အုန္းႏုိ႕ရည္ (ဦးေရ) ညွစ္ျပီး သီးသန္႕ဖယ္ထားပါ။ က်န္ႏွစ္ပံုကုိ ဆီနဲ႕ အုန္းေၾကာ္ေၾကာ္ျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါ။ ပုဇြန္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆး၊ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပုဇြန္ကုိ အုန္းေၾကာ္ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ပုစြန္ေၾကာ္ေလးကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ႏွမ္းေလးကုိ ေလွာ္ျပီးေတာ့ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕အတူေရာျပီး ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ေထာင္းျပီး ပန္းကန္ျပားေလးထဲ ဖယ္ထားေပးပါ။
ေကာက္ညွင္းကုိ မေပါင္းဘဲ rice cooker နဲ႕ပဲ အလြယ္တကူပဲ ခ်က္လုိက္ၾကရေအာင္ေနာ္။ ေရေဆးထားျပီးသား ေကာက္ညွင္းကုိ အုိးထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ေရလက္တစ္ဆစ္သာသာေလာက္ထည့္ျပီး တည္ပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္ျပီဆုိရင္ အေအးခဏေလာက္ ခံထားပါေနာ္။ ေကာက္ညွင္းေတြ ေႏြးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အုန္းႏုိ႔ဦးရည္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၁) လံုးရယ္၊ ဆားေလးနည္းနည္းရယ္နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ျပီး ေကာက္ညွင္းေတြကုိ ျပန္ေပါင္းေပးပါ။ ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႕မွ မဟုတ္ပါ။ rice cooker အေပၚထပ္မွာထည့္ျပီးေတာ့ ေပါင္းလုိ႕ရပါတယ္။ ေပါင္းတဲ့အခါမွာ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၂၀ ကေန နာရီ၀က္ေလာက္ထိ ေပါင္းေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီလုိေပါင္းတဲ့အခါ ေကာက္ညွင္းလည္း ႏူးႏူးနပ္နပ္ျဖစ္ျပီး အုန္းႏုိ႕နံ႕လည္း တသင္းသင္းနဲ႕ ေပါင္းလုိ႕ရတဲ့ေကာက္ညွင္းကုိမွ လက္နဲ႕နယ္ႏုိင္တဲ့အပူဒဏ္ေလာက္ထိ ထားျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ ပုဇြန္သံုးပံုႏွစ္ပံုရယ္ အုန္းသီးေၾကာ္ သံုးပံုႏွစ္ပံုရယ္နဲ႕အတူ ေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ႏွမ္းေထာင္းေလးရယ္၊ အုန္းသီးေၾကာ္နဲ႕ ပုဇြန္ေၾကာ္ရယ္ကုိ ျဖဴးေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိအီဆိမ့္အရသာစံုနဲ႕ ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းပုစြန္ေထာင္းေလး ရပါျပီေနာ္။
ကၽြန္မရဲ႕ အေဖ၊ အေမနဲ႕ တူ၊ တူမေလးေတြအတြက္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းေပါင္းကုိ အဆုပ္ေလးေတြလုပ္ျပီး ပဲျပဳတ္ေလးနဲ႕ တြဲျပီး စားသံုးဖုိ႕ ျပင္ေပးပါတယ္။ ၾကိဳက္တတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းဆုပ္ေလးေတြလည္း အားေပးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ လက္ဘက္ရည္ေပါ့ဆိမ့္ေလးနဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ေနာက္ရက္မွာ လက္ဖက္ေျခာက္ႏွပ္နည္းေလး ေ၀မွ်ပါရေစဦးေနာ္။

4 comments:

  1. အေတာ္လက္၀င္တာဘဲ

    ReplyDelete
  2. လွ်ာကုိသတ္ တံေထြးကုိ ၿမဳိပါလုိ႔။ မစားရ ဝမခန္း
    အားက်စြာၾကည့္သြားပါတယ္ဗ်။ :) စတာေနာ...
    စားခ်င္စိတ္ကေတာ့ အၿပည့္ပဲ။ :D

    ReplyDelete
  3. ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္းနည္း သိခ်င္ေနတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင့္

    ReplyDelete
  4. ေက်းဇူးတင္တယ္မလုေရ.... က်မကမေပ်ာ္ဘဲေတာ္ရာမွာေနရသူဆိုေတာ. ကိုယ္.အစားအေသာက္ေတြကို အၿမဲေတာင္.တေန၇တာပါ... အခု ဒီဘေလာလ္.ေလးေၾကာင္. ကိုူယ္ၾကိဳက္တာေတြ အခ်ိန္မေရြးလုပ္စားနိင္ေတာ.မယ္... ခုေတာင္ ပဲၿပဳတ္ေရစိမ္ထားၿပီးၿပီ... နက္ၿဖန္အလုပ္နားရက္မွာ ပဲၿပဳတ္နဲ. ေကာက္ညင္းၿပန္ေပါင္းေလး မလု ေၿပာတဲ.အတိုင္းလုပ္စားမလို.။ ေနာက္အပါတ္က်ရင္ ၾကာဇံခ်က္ေလးနဲ. ငွက္ေပ်ာဆႏြင္းမကင္းေလး လုပ္စားမယ္.... ေက်းဇူး အထူး အထူးတင္ပါတယ္... :)))

    ReplyDelete