လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ရုိး၊ ၾကက္အူ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဆီ၊ ငရုတ္သီးအပုေတာင့္၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ဒီတစ္ေခါက္ ကၽြန္မသံုးထားတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္က ပ်ဥ္းမနားက မွ်စ္ခ်ဥ္ပါ။ အခုလုိ ေဆာင္းရာသီမွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြက ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ေရစစ္ျပီး ေျခာက္ေသြ႕ေနပါျပီ။ အဲ့ဒီေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ပါးပါးရွည္ရွည္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ရုိးတုိ႕ကုိလည္း ေဆးၾကာျပီး ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ၾကက္အူကုိေတာ့ ဒါနဲ႕လွန္ျပီး ေသခ်ာေဆးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ မန္က်ည္းသီးမွန္႕တုိ႕နဲ႕ ေသခ်ာနယ္ေဆးျပီး အထံုးေလးေတြထံုးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာထားျပီး ငရုတ္သီးအပုေတာင္နဲ႕ေထာင္းထားေပးပါေနာ္။ ၾကက္ရုိးေတြနဲ႕ ၾကက္အူထံုးေလးေတြကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။
မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႕နဲ႕နယ္ျပီးေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ေရျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့မွ မွ်စ္ခ်ဥ္လည္း ပြလာျပီး အခ်ဥ္ဓါတ္ေတြလည္း ထြက္လာတယ္ေလ။ ဒီဘက္မွာ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတစ္လံုးတင္၊ ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီနည္းနည္းေလးထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္ရုိးေတြနဲ႕ ၾကက္အူေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္အူကေန ဆီေတြအမ်ားၾကီးထြက္လာပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ဆီသတ္တာ ႏွံ႕သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္အုိးထဲကုိ ၾကက္ရုိးၾကက္အူဆီသတ္ထားတာေတြ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းကုိ တည္ေပးထားပါ။ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္တဲ့အခါတုိင္း တစ္ညသိပ္ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕တည္ထားျပီးမွ စားေလ့ရွိပါတယ္။ ကၽြန္မအဘြားရဲ႕အေျပာအရ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ တစ္ညသိပ္ ခ်က္လုိက္ရင္ မွ်စ္ထဲက အခုိးေတြ ကုန္သြားျပီး ၾကက္ရုိးေတြအူေတြထဲက အဆီအႏွစ္ေတြက မွ်စ္ခ်ဥ္ထဲ ၀င္ျပီး ပုိျပီး စားလုိ႕ေကာင္းတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။ ေနာက္တစ္ေန႕မွာေတာ့ ၾကက္ရုိးၾကက္အူနဲ႕ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ ဒီတစ္ေခါက္ ၾကက္အူက ဆီအရမ္းထြက္လုိ႕ ဟင္းပန္းကန္ အေပၚမွာ ဆီေတြ နီရဲျပီးေ၀့တက္ေနပါတယ္ေနာ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းနဲ႕ လုိက္ဖက္တာကေတာ့ ငါးေျခာက္ငရုတ္သီးေၾကာ္ပါေနာ္။ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ၾကက္ရုိးအစား ၀က္နံရုိး၊ ၀က္သားသံုးထပ္သားတုိ႕နဲ႕လည္း ခ်က္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
၁။ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သုတ္ ဘယ္လုိစားရသလဲေတာ့ သိျပီးသားပါ။ သူမ်ားေတြ လုပ္ကုိင္တာလည္း ငယ္တုန္းက မုိးကုတ္၊ မုိးမိတ္ဘက္သြားေနတုန္းက ျမင္ဖူးေနတယ္။
ReplyDelete၂။ ကုိယ္တုိင္ေတာ့ မလုပ္ဖူးဘူး။ မလုပ္တတ္ဘူးလုိ႔လည္း ကုိယ့္ကုိယ္ကုိယ္ ယုံၾကည္တယ္။
၃။ တေန႔တုန္းက ခ်င္းမုိင္(ဇင္းမယ္)မွာရိွတ့ဲ ပါတီပဲြတခုကုိ သြားတယ္။ ဗုိလ္ခ်ဳပ္မွဴးၾကီးတုိ႔ကုိ အတြင္းခံေတြနဲ႔တုိက္တ့ဲ အမ်ဳိးသမီးအဖဲြ႔က လုပ္တာေလ။ သူတုိ႔က ရွမ္းထမင္းသုတ္နဲ႔ ဧည့္ခံတာ။ ထမင္းေတြကုိ ၾကက္ဥအရြယ္ပဲ ခပ္ေသးေသး လုံးထားတာ။ က်ေနာ္က အစားၾကီးေတာ့ ေလးလုံးေလာက္ေတာ့ အနည္းဆုံးစားျဖစ္တယ္ထင္တယ္။ လာတ့ဲထဲမွာ ထုိင္းေတြ အဂၤလိပ္ေတြ ပါတယ္ေလ။ သူတုိ႔က အစားနည္းတယ္။ ေဘာ္ဒီ၀ိတ္မတက္ေအာင္ထိန္းတယ္။ က်န္းမာေရးဂရုစုိက္ျပီး ညစာ သိပ္မစားၾကဘူး။ သူတုိ႔ေတြ စားျဖစ္ေအာင္ ခပ္ေသးေသးလုံးတ့ဲသေဘာ ျဖစ္မယ္။
၄။ က်ေနာ္တုိ႔သြားတာ နည္းနည္းေနာက္က်ေတာ့ အဆာခြက္ေတြထဲမွာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီခ်က္ေတာင္ ကုန္ျပီ။ ျမန္မာျပည္သားေတြ အားေပးသြားတာျဖစ္မယ္။ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုပ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ပဲ က်န္တယ္။ ဒါလည္း ဟုတ္ေနတာပဲ။ တုိဟူးေျခာက္ေၾကာ္ေတာ့ အပုံၾကီး ရိွေသးတယ္ဗ်ာ။ ေျမပဲဆံေၾကာ္ေတာ့ စကတည္းက ရိွပုံမရ။
၅။ က်ေနာ့္အမ်ဳိးသမီးက ၾကိဳက္သတ့ဲ။ ပထမဦးဆုံးအၾကိမ္ စားဖူးျခင္း တ့ဲ။ သူက ရွမ္းစာအကုန္ၾကိဳက္တာပဲ။ တုိ႔ဟူးေပ်ာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ ဆီတုိ႔ဟူး ဘယ္ရွမ္းစာလာလာ ၾကိတ္လုိက္တာပဲ။ ရွမ္းထမင္းခ်ဥ္သုတ္ လုပ္နည္း ငါသိပါတယ္ကြာလုိ႔ သူ႔ကုိအတည္ေပါက္ ရီွြးလုိက္ေတာ့ သူလုပ္မယ္၊ နည္းလမ္းေျပာျပ တ့ဲ။ ဒါနဲ႔ လုလုဘေလာက္ကုိလာလည္ျပီး ေဖာ္နည္းကား ေမးခ့ဲရျခင္းပါ။ ဒီရက္ပိုင္းအတြင္း အိမ္မွာ လုပ္စားျဖစ္မယ္ ထင္ပါရဲ႔။
၆။ ပါတီပဲြသြားတုန္းကေတာ့ မုိးမခအတြက္ သတင္းေရးဖုိ႔ ကုိယ္တုိင္သြားၾကည့္တ့ဲသေဘာပါ။ သုိ႔ေပမယ့္ ဗုိလ္ခ်ဳပ္မွဴးၾကီးတုိ႔ကုိ အတြင္းခံေဘာင္းဘီေတြနဲ႔ ကလူက်ီစယ္ေနတာ က်ေနာ္မကန္႔ကြက္ေပမယ့္ အားရပါးရေတာ့ မေထာက္ခံခ်င္ဘူး။ အက်ယ္ခ်ဲ႔ေျပာရင္လည္း ၾကီးက်ယ္ရာေရာက္ဦးမယ္။ စိတ္က သိပ္မေပ်ာ္တာနဲ႔ သတင္း မေရးျဖစ္။ က်ေနာ္က သတင္းသမား မဟုတ္ေသးဘူးထင္တယ္။ စ်ာန္၀င္မွ ေရးတယ္ဆုိတာက ကဗ်ာသမား စာသမားေတြပဲ။ သတင္းသမားကေတာ့ ခံစားခ်က္ထားလုိ႔မျဖစ္။ ရိွတာ ျဖစ္တာ ျမင္တာကုိ အဲဒီအတုိင္း ေရးၾကရမယ္မဟုတ္လား။ သိေပမယ့္ မလုပ္ျဖစ္ပါဘူးဗ်ာ။ မီးဖုိထဲသြားျပီး ျမန္မာျပည္ကအစားအစာတစ္ခု စားခ့ဲရတာကုိပဲ စာလာဖဲြ႔ျဖစ္ေနတယ္။ ပဲြကုိမေရာက္ျဖစ္တ့ဲ ဗီြအုိေအကမိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ကေတာင္ သက္ဆုိင္ရာတာ၀န္ရိွသူကုိတယ္လီဖုန္းဆက္ျပီး ေမးျမန္းျပီး သတင္းလုပ္ျဖစ္လုိက္ေသး။
ေတာ္ေသးျပီ။ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းေတြ ယူသြားပါတယ္။
ဇက္
Z