Saturday, November 17, 2007
လူတုိင္းစြဲမက္ ျမန္မာ့လက္ဖက္
ျမန္မာ့ရုိးရာ ဓေလ့ထံုးတမ္းအရ ကြမ္း၊ ေဆး၊ လက္ဖက္ဆုိတာ ဧည့္ခံပြဲေတြမွာ မပါမျဖစ္ပါပဲေနာ္။ ကြၽန္မတုိ႕ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြမွာလည္း ၾကီးၾကီးငယ္ငယ္၊ ရြယ္ရြယ္လတ္လတ္ လက္ဖက္ကုိ မၾကိဳက္တဲ့သူ မရွိသေလာက္ပါပဲေနာ္။ အေၾကာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ လက္ဖက္ကုိ ေရွာင္ရတဲ့သူေတြသာ ရွိမယ္၊ ျမင္ရင္ေတြ႕ရင္ေတာ့ နည္းနည္းျဖစ္ျဖစ္ေတာ့ စားလုိက္မိတာပဲေလ။ အဲ့ဒီေလာက္ ညွိဳ႕အားေကာင္းတဲ့ လက္ဖက္ကုိ မူဟန္သြယ္သြယ္ ႏွပ္ၾကတာကုိ ေျပာပါရေစေနာ့္။
ဘုိးဘုိးဘြားဘြားတုိ႔ၾကိဳက္္တဲ့ အဘုိးၾကီးသုပ္
သက္ၾကီးရြယ္အုိေတြကေတာ့ လက္ဖက္ညြန္႕ေလးကုိ ဆားေလး၊ အခ်ဳိမႈန္႔ေလးနည္းနည္းနဲ႕ နယ္ျပီးေတာ့ ဆီေလးနဲ႕ စိမ္ျပီး လက္ဖက္အစ္ေလးထဲ ထည့္ထားတတ္တယ္။ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးလည္း ပါေသးတာေပါ့။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ လက္ဖက္ႏွပ္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးကုိ ေထာင္းထည့္တတ္သလုိ၊ တခ်ဳိ႕ကလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴဥေလးအတုိင္း သီးသန္႕ထည့္ထားတတ္တယ္။ ကြၽန္မရဲ႕ အဘြားကေတာ့ လက္ဖက္အစ္ေလး အျမဲထားတတ္တဲ့ အေလ့အက်င့္ရွိျပီး လက္ဖက္ေလးတျမံဳ႕ျမံဳ႕နဲ႕ စာဖတ္လုိက္၊ ေတာက္တုိမယ္ရေလးေတြလုပ္လုိက္နဲ႕ လုပ္ေနတတ္တယ္။ အဘြားရဲ႕ လက္ဖက္အစ္ထဲမွာေတာ့ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္းေလးေတာ့ တခါတေလ ပါတတ္တယ္။ ပဲေၾကာ္ေတြေတာ့ မပါဘူး။ သြားကလည္း သိပ္မေကာင္းေတာ့ဘူးေလ။ တခါတေလ ပဲေၾကာ္နဲ႕ စားခ်င္ရင္ေတာ့ ကြၽန္မတုိ႕ေမာင္ႏွမေတြက ပဲေၾကာ္ေတြကုိ ငရုတ္ဆံုေလးထဲ ထည့္ေထာင္းေပးရတယ္။
ခ်ဥ္စပ္လက္ဖက္
လက္ဖက္ညြန္႕ေလးကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြထည့္ျပီး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါတယ္။ ပုဇြန္ေျခာက္နည္းနည္းပါ ေထာင္းတဲ့အထဲ ထည့္တတ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ လက္ဖက္ထဲကုိ သံပုရာရည္ေလးညွစ္ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္လက္ဖက္ႏွပ္ေလး လုပ္ၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ လက္ဖက္အညြန္႕လုိက္ေလးကုိပဲ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တတ္ၾကတာမုိ႕ မေထာင္းဘဲ လက္နဲ႕အသာနယ္ျပီး ႏွပ္တတ္ၾကပါတယ္။
တညင္းလက္ဖက္ႏွပ္
လက္ဖက္ညြန္႕ကုိ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနဲ႕ နယ္ျပီးႏွပ္ထားတဲ့အထဲမွာ တညင္းသီးျပဳတ္ ေစးေစးေလးေတြကုိ လွီးထည့္ျပီး ႏွပ္တာပါ။ လက္ဖက္ကလည္း တက္တတ္တယ္၊ တညင္းသီးကလည္း တက္တတ္တယ္၊ တက္စာေတြခ်ည္းပဲဆုိေပမယ့္ အတက္ကုိ အတက္နဲ႕ ေျဖရတယ္ဆုိတဲ့ စကားအတုိင္းပဲ တညင္းလက္ဖက္ကုိ တခါတေလ သုပ္စားၾကပါေသးတယ္။
ေျပာင္းဖူးဘဲဥလက္ဖက္ႏွပ္
ကြၽန္မေမေမကေတာ့ အဘုိးၾကီးသုပ္လုိမ်ဳိးႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ႏွပ္ထဲကုိ ေထာပတ္ေျပာင္းဖူးေစးေစးေလးေတြ ထည့္တတ္သလုိ၊ ဘဲဥျပဳတ္ေမႊးေမႊးေလးေတြလည္း ထည့္ျပီး အဆိမ့္သုပ္ေလး သုပ္တတ္ပါေသးတယ္။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွမ္းနဲ႕ ေျမပဲဆံေၾကာ္ေလးထည့္ျပီး သုပ္တတ္ပါတယ္။
ပ်ဳိေမတုိ႔ၾကိဳက္တဲ့ လက္ဖက္သုပ္
ခ်ဥ္စပ္လက္ဖက္ႏွပ္ထဲကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးပါးပါးလွီး၊ ျပီးေတာ့ နံနံပင္ေလးေတြပါ ထည့္ျပီးႏွပ္တတ္ၾကပါတယ္။ ပ်ဥ္းမနားဘက္ကေတာ့ လက္ဖက္သုပ္ထဲကုိ ေဂၚဖီထုပ္ပါးပါးလွီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းေလးေတြ လွီးျပီး ထည့္သုပ္တတ္ၾကပါတယ္ေနာ္။
လက္ဖက္ထမင္း
အခုေနာက္ပုိင္း ေက်ာင္းကင္န္တင္းန္းေတြမွာ လက္ဖက္ထမင္းဆုိျပီး ေခတ္စားလာပါတယ္။ ထမင္းေလးထဲကုိ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္းေလး၊ အေၾကာ္စံုေလး ထည့္ျပီးနယ္၊ အေပါ့အငံကုိေတာ့ သံုးေဆာင္သူအၾကိဳက္ ထည့္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ တခ်ဳိ႕ဆုိင္မွာေတာ့ ၾကက္ဥေၾကာ္ေလးအေပၚကေန ထည့္ေပးတတ္ပါေသးတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအကြင္းလုိက္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာေလးေတြပါ ထည့္ေပးတတ္ပါတယ္။
ဒီေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ သိသမွ်တတ္သမွ် စားဖူးသမွ် လက္ဖက္သုပ္နည္းေပါင္းစံုကုိ ေမာင္ႏွမေတြကုိ လက္ဆင့္ကမ္းလုိက္ရပါတယ္ေနာ္။
အဲ ႕ ႕ ႕ ေမ့လုိ႕ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕ လက္ဖက္တစ္လွည္း ထန္းညက္တစ္ခဲတဲ့။ အဲ့ဒီေတာ့ လက္ဖက္စားျပီး မတက္ရေလေအာင္ ထန္းညက္ခဲေလးစားဖုိ႕ေတာ့ မေမ့နဲ႕ေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment