Sunday, September 23, 2007

ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္




တရုတ္ႏွစ္သစ္ကူးတဲ့အခ်ိန္တုိင္း အိမ္မွာ ၾကက္/၀က္ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး ေၾကာ္ပါတယ္။ ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ဆုိတဲ့အတုိင္းပဲ အရသာက ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး၊ ေကာ္ရည္ေလးနဲ႕ဆုိေတာ့ ခၽြဲခၽြဲေလးဆုိေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း မ်ဳိးစံုပါတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕လည္း ညီညြတ္တယ္ေလ။ ဒီေန႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ၀က္သားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ ေၾကာ္တဲ့နည္းေလးကုိ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစဦးေနာ္။

လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ၀က္သားအလႊာေတြရယ္၊ ကုိယ္ႏွစ္သက္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အစံု ေဂၚဖီ၊ မုန္ညင္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဘရုိကုိလီ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ဟင္းခ်က္အရက္အနည္းငယ္၊ ရွာလကာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ပါ။
၀က္သားအလြႊာေလးေတြကုိ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကုိ အရြယ္ေတာ္အေနေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ေရေဆးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ စကာထဲ ထည့္ျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ခ်င္းကုိ အ၀ုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ဘေလာ့ခ္တံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ေကာ္မႈန္႕ကုိ ေရေလးထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ထားေနာ္။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ရယ္၊ ဟင္းခ်က္အရက္ရယ္၊ ရွာလကာရည္ကုိ ေရာျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရုိက္ကုိထည့္ျပီး ေမႊ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴက ေရႊအုိေရာင္ေလးေတြေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ လွီးထားတဲ့ခ်င္းကုိထည့္ျပီး ဆက္ေမႊ၊ ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ၀က္သားကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ၀က္သားက်က္ေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္လာဥနီကုိ အရင္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ေဂၚဖီထုပ္ထည့္ျပီးေမႊ၊ ဆား၊ သၾကားေလးထည့္ေပးျပီး ေသခ်ာေမႊေပးဦးေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ မုန္ညင္းနဲ႕ ဘရုိကုိလီကုိထည့္ျပီး ေမႊ။ အရြက္ေတြ တအားမႏူးခင္မွာ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပဲငံျပာရည္နဲ႕ ဟင္းခ်က္အရက္၊ ရွာလကာရည္္ အေရာကုိထည့္ျပီးေမႊေပး၊ ဆက္တုိက္ဆုိသလုိပဲ ေကာ္ရည္ကုိလည္း ကမန္းကတန္းထည့္ျပီးေတာ့ အသီးအရြက္ေတြ အကုန္အထက္ေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ကမန္းကတန္းအုပ္လုိက္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးလုိက္ရံုပဲ။ အေပါ့အငံကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္ေလာက္တဲ့ အေနေလာက္ ထားျပီး မီးပိတ္လုိက္ရံုပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ခၽြဲရသာစံု ၀က္သားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလးရပါျပီေနာ္။

0 comments:

Post a Comment