ဟုိဘက္ရက္ေတြတုန္းက စာနဲ႕ နဘန္းလံုးေနလုိ႕ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ ခ်က္မေကၽြးဘဲ ပစ္ထားသလုိျဖစ္သြားတာ ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္ အဲ့ဒီလုိ light food ေလးေတြပဲ လုပ္စားျဖစ္လုိ႕ပါေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ အထူးစပါယ္ရွယ္ ျမီးရွည္လုပ္ေကၽြးမယ္ေနာ္။
<
ျမီးရွည္ကုိေတာ့ ဒီမွာ ရႏုိင္တဲ့ပစၥည္းေတြနဲ႕ ျဖစ္ေအာင္ခ်က္ထားတာပါ။ ငတ္ၾကီးက်တယ္ပဲ ဆုိပါေတာ့ေလ။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႕ဖတ္ (ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာေပါ့ေနာ္၊ ၀ယ္လုိ႕ရတာဆုိရင္ ပုိမွန္မယ္ထင္တယ္ေနာ္)၊ ၾကက္သား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲငါးပိ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ပဲပင္ေပါက္၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါ။
ၾကက္သားဟင္းခ်က္တာကုိ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ၾကက္သားကုိ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီးႏွပ္ထားပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ လီွးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံႏႊာ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီး၊ ဂ်င္းကုိလည္း ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းကုိ ေရာေထာင္းလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ နာနတ္ပြင့္ေလး နည္းနည္းဖဲ့ထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေလး ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိထည့္ ျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေလးေတြ လိန္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သားကုိ ထည့္၊ ေသခ်ာေမႊေပးျပီး အဖံုးခဏေလး အုပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးအဖံုးကုိဖြင့္ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊျပီး အဖံုးျပန္အုပ္ထားလုိက္ပါ။ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ ခ်က္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ၾကက္သားဟင္းရပါျပီေနာ္။
ပဲငါးပိကုိေတာ့ တရုတ္ပဲငါးပိကုိပဲ နည္းနည္းေၾကေအာင္ေခ်လုိက္ျပီး ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ေလး နည္းနည္းေလး ထည့္လုိက္ပါတယ္။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ ေကာ္မႈန္႕ေလး စားပြဲတင္တစ္ဇြန္းထည့္ျပီးေတာ့ ေသခ်ာေမႊ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး က်ဳိလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ေကာ္က်ဳိေလးရပါျပီ။ တရုတ္နံနံအရုိးကုိ ျခစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ျခစ္ထားပါ။ တရုတ္နံနံအရြက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိ ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေနာ္။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္က မုန္ညင္းခ်ဥ္မရွိေတာ့ ဒီမွာရႏုိင္တဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိပဲ အရည္ေတြညွစ္ထုတ္၊ ျပီးေတာ့မွ သၾကား၊ ဆား၊ သံပုရာရည္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးနဲ႕ထည့္ျပီး နယ္လုိက္တယ္။ အဲ့ဒါဆုိ မိတ္အင္ဒီဒင္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ရျပီ။ ဟီး ႕ ႕႕ ႕ ငရုတ္သီးေၾကာ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးကုိ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးထည့္ျပီး ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္လုိက္တယ္။ နည္းနည္းေညွာ္မွာစုိးရင္ ပန္းကန္လံုးေလးထဲကုိ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆီေလးထည့္ျပီးေတာ့ ရက္ပင္းေလး အုပ္ျပီး အာဗန္ထဲ ထည့္လုိက္ရံုပဲ။ အာဗန္ထဲမွာပဲ ငရုတ္သီးေၾကာ္လုပ္လုိက္တာ။ အေညွာ္မမိရေအာင္ အခုိးေသေတာ့မွ ဖြင့္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ သံပုရာသီးစိပ္ေလးေတြ လုပ္ထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ (အခ်ဥ္ၾကိဳက္တဲ့သူေတြ ထည့္စားလုိ႕ရေအာင္လုိ႕ပါ)။
မုန္႕ဖတ္ကေတာ့ အဆင္ေျပတဲ့အဖတ္ကုိ ျပဳတ္လုိက္ေပါ့ေနာ္။ (နန္းလံုးအဖတ္ ရွာ၀ယ္လုိ႕ မရတာနဲ႕ပဲ ရွိတဲ့ အဖတ္ေတြနဲ႕ ဒီေန႕ေတာ့ စီရင္လုိက္ရတယ္ ႕ ႕ ႕ ႕ ဟီး ႕ ႕ ႕ ႕) မုန္႕ဖတ္ျပဳတ္ျပီးေတာ့ တဆက္တည္း ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာလုိက္တယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မုန္႕ဖတ္နဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာရျပီ။
ဟင္းရည္ကုိေတာ့ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ထဲကုိ ဂ်င္းေတြ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ တျဗန္းျဗန္းနဲ႕ ဓါးျပားရုိက္ျပီးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကို ခြဲျပီး ထည့္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္၊ ရွိတဲ့ စြန္ထန္ေျခာက္ေလး ထည့္ျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ေသာက္ လုပ္လုိက္တယ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ပြဲျပင္လုိ႕ရပါျပီ။ မုန္႕ဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သားဟင္းထည့္၊ ေကာ္က်ဳိ၊ တရုတ္နံနံအႏွစ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴအႏွစ္ေလးထည့္၊ ပဲပင္ေပါက္ထည့္၊ ပဲငါးပိေလးထည့္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္၊ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ သံပုရာရည္ေလး နည္းနည္းညွစ္ထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ရယ္၊ တရုတ္နံနံရယ္ထည့္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေလးပါထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕းေလးထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ပါေနာ္။ အေပါ့အငံ အစပ္အရသာကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကဳိက္သလုိ စပ္ယူေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ၾကိဳက္တယ္ဆုိေတာ့ ကိုယ့္အၾကိဳက္အရသာေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားလုိက္တယ္ေလ။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ တရုတ္နံနံေလးေတြကုိ ျဖဴးလုိက္တယ္။ တကယ္တမ္းေတာ့ ကၽြန္မတစ္ေယာက္တည္း ႏွစ္ပြဲစားလုိက္တယ္။ အခုေရးေနရင္းနဲ႕လဲ ဗုိက္ဆာေနလုိ႕ ေနာက္တစ္ခါစားဖုိ႕ ဟန္ျပင္ေနေလရဲ႕ ႕ ႕ ႕ ဟိ ႕ ႕႕ စြန္ထန္ဟင္းရည္ေလးကုိ ဓါတ္ပံုမရုိက္ျဖစ္လုိက္ဘူး။ ခြင့္လႊတ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ အားေပးၾကပါဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕လုိတာရွိရင္လည္း ေျပာၾကပါဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕
ျမီးရွည္ကုိေတာ့ ဒီမွာ ရႏုိင္တဲ့ပစၥည္းေတြနဲ႕ ျဖစ္ေအာင္ခ်က္ထားတာပါ။ ငတ္ၾကီးက်တယ္ပဲ ဆုိပါေတာ့ေလ။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႕ဖတ္ (ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာေပါ့ေနာ္၊ ၀ယ္လုိ႕ရတာဆုိရင္ ပုိမွန္မယ္ထင္တယ္ေနာ္)၊ ၾကက္သား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲငါးပိ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ပဲပင္ေပါက္၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါ။
ၾကက္သားဟင္းခ်က္တာကုိ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ၾကက္သားကုိ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီးႏွပ္ထားပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ လီွးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံႏႊာ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီး၊ ဂ်င္းကုိလည္း ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းကုိ ေရာေထာင္းလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ နာနတ္ပြင့္ေလး နည္းနည္းဖဲ့ထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။ ဆီသတ္နံ႕ေလး ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိထည့္ ျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေလးေတြ လိန္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သားကုိ ထည့္၊ ေသခ်ာေမႊေပးျပီး အဖံုးခဏေလး အုပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ေတာ့ ဟင္းအုိးအဖံုးကုိဖြင့္ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊျပီး အဖံုးျပန္အုပ္ထားလုိက္ပါ။ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ ခ်က္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ၾကက္သားဟင္းရပါျပီေနာ္။
ပဲငါးပိကုိေတာ့ တရုတ္ပဲငါးပိကုိပဲ နည္းနည္းေၾကေအာင္ေခ်လုိက္ျပီး ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ေလး နည္းနည္းေလး ထည့္လုိက္ပါတယ္။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ ေကာ္မႈန္႕ေလး စားပြဲတင္တစ္ဇြန္းထည့္ျပီးေတာ့ ေသခ်ာေမႊ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး က်ဳိလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ေကာ္က်ဳိေလးရပါျပီ။ တရုတ္နံနံအရုိးကုိ ျခစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ျခစ္ထားပါ။ တရုတ္နံနံအရြက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိ ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားေနာ္။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္က မုန္ညင္းခ်ဥ္မရွိေတာ့ ဒီမွာရႏုိင္တဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိပဲ အရည္ေတြညွစ္ထုတ္၊ ျပီးေတာ့မွ သၾကား၊ ဆား၊ သံပုရာရည္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးနဲ႕ထည့္ျပီး နယ္လုိက္တယ္။ အဲ့ဒါဆုိ မိတ္အင္ဒီဒင္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ရျပီ။ ဟီး ႕ ႕႕ ႕ ငရုတ္သီးေၾကာ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးကုိ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးထည့္ျပီး ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္လုိက္တယ္။ နည္းနည္းေညွာ္မွာစုိးရင္ ပန္းကန္လံုးေလးထဲကုိ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆီေလးထည့္ျပီးေတာ့ ရက္ပင္းေလး အုပ္ျပီး အာဗန္ထဲ ထည့္လုိက္ရံုပဲ။ အာဗန္ထဲမွာပဲ ငရုတ္သီးေၾကာ္လုပ္လုိက္တာ။ အေညွာ္မမိရေအာင္ အခုိးေသေတာ့မွ ဖြင့္ေပါ့ေနာ္။ ျပီးရင္ သံပုရာသီးစိပ္ေလးေတြ လုပ္ထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။ (အခ်ဥ္ၾကိဳက္တဲ့သူေတြ ထည့္စားလုိ႕ရေအာင္လုိ႕ပါ)။
မုန္႕ဖတ္ကေတာ့ အဆင္ေျပတဲ့အဖတ္ကုိ ျပဳတ္လုိက္ေပါ့ေနာ္။ (နန္းလံုးအဖတ္ ရွာ၀ယ္လုိ႕ မရတာနဲ႕ပဲ ရွိတဲ့ အဖတ္ေတြနဲ႕ ဒီေန႕ေတာ့ စီရင္လုိက္ရတယ္ ႕ ႕ ႕ ႕ ဟီး ႕ ႕ ႕ ႕) မုန္႕ဖတ္ျပဳတ္ျပီးေတာ့ တဆက္တည္း ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာလုိက္တယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မုန္႕ဖတ္နဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာရျပီ။
ဟင္းရည္ကုိေတာ့ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ထဲကုိ ဂ်င္းေတြ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ တျဗန္းျဗန္းနဲ႕ ဓါးျပားရုိက္ျပီးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကို ခြဲျပီး ထည့္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္၊ ရွိတဲ့ စြန္ထန္ေျခာက္ေလး ထည့္ျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ေသာက္ လုပ္လုိက္တယ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ပြဲျပင္လုိ႕ရပါျပီ။ မုန္႕ဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သားဟင္းထည့္၊ ေကာ္က်ဳိ၊ တရုတ္နံနံအႏွစ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴအႏွစ္ေလးထည့္၊ ပဲပင္ေပါက္ထည့္၊ ပဲငါးပိေလးထည့္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္၊ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ သံပုရာရည္ေလး နည္းနည္းညွစ္ထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ရယ္၊ တရုတ္နံနံရယ္ထည့္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေလးပါထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕းေလးထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ပါေနာ္။ အေပါ့အငံ အစပ္အရသာကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကဳိက္သလုိ စပ္ယူေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ၾကိဳက္တယ္ဆုိေတာ့ ကိုယ့္အၾကိဳက္အရသာေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားလုိက္တယ္ေလ။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ တရုတ္နံနံေလးေတြကုိ ျဖဴးလုိက္တယ္။ တကယ္တမ္းေတာ့ ကၽြန္မတစ္ေယာက္တည္း ႏွစ္ပြဲစားလုိက္တယ္။ အခုေရးေနရင္းနဲ႕လဲ ဗုိက္ဆာေနလုိ႕ ေနာက္တစ္ခါစားဖုိ႕ ဟန္ျပင္ေနေလရဲ႕ ႕ ႕ ႕ ဟိ ႕ ႕႕ စြန္ထန္ဟင္းရည္ေလးကုိ ဓါတ္ပံုမရုိက္ျဖစ္လုိက္ဘူး။ ခြင့္လႊတ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ အားေပးၾကပါဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕လုိတာရွိရင္လည္း ေျပာၾကပါဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕
မုိက္တယ္ဗိ်ဳ ့ျမီးရွည္မလုပ္တတ္လို ့ေက်းဇူးပါဘဲ
ReplyDeleteစားျခင္စိတ္ျဖစ္လာလို႕ ပစၥည္းေတြ၀ယ္လာျပီး ခ်က္နည္းလာၾကည့္ရတယ္ေလ
ReplyDeleteလုလုေရ ေက်းဇူးူဘဲေနာ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြသက္ရီခိုင္တဳိ႕နဲ့ဆံုေတာ့ေျပာျဖစ္ေသးတယ္
ျပိဳင္ပြဲထပ္မ၀င္ေတာ့ဘူးလား