Tuesday, August 14, 2007

ဒီေန႕ထမင္း၀ုိင္း


ဘာရယ္ေတာ့မဟုတ္ ဒီေန႕ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေလးခ်က္စားခ်င္စိတ္ျဖစ္လာလုိ႕ ေရခဲေသတၱာကုိ ဖြင့္ၾကည့္ လုိက္ေတာ့ မုန္လာဥေတြ႕တယ္၊ ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလးေတြေတြ႕တယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေလးျဖစ္သြားတယ္။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းနဲ႕ လုိက္ဖက္မယ့္ဟင္းကုိ စဥ္းစားလုိက္ေတာ့ အမဲကလီစာ ေလး ၀ယ္ထားတာရွိေတာ့ ဆီျပန္ေလးခ်က္လုိက္မယ္လုိ႕ စိတ္ကူးလုိက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ေရြဖယံုသီးနဲ႕ ရံုးပတီသီးေလးကုိ ပင္စိမ္းေလးအုပ္ျပီး ႏွပ္လုိက္မယ္ေပါ့။ ငါးပိရည္ တုိ႕စရာအတဲြနဲ႕ေပါ့ေလ။
အဲ့ဒီေတာ့ ေရႊဖယံုသီးနဲ႕ ရံုးပတီသီးႏွပ္ေလးကိုအရင္ခ်က္ဖုိ႕ ျပင္လုိက္ပါတယ္။ ေရႊဖယံုသီးကို အခြံႏႊာ၊ အတြင္းက အေစ့ေတြနဲ႕ အမွ်င္ဖတ္ေတြကုိ ဖယ္ထုတ္ျပီး အတံုးေသးေသးေလးေတြ လွီးလုိက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိ ပါးပါးေလးေတြလွီးျပီး ဖယ္ထားလုိက္ပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကုိလဲ ေရေဆးျပီး ေခါင္းျဖတ္ အျမီးျဖတ္လုပ္၊ ၂ ပုိင္းပုိင္းထားလုိက္ပါတယ္။ အုိးထဲကုိ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ဖရံုသီးရယ္၊ ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴနီရယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစားနည္းနည္းရယ္၊ ဆီေလးရယ္ထည့္ျပီး အားလံုးေရာနယ္၊ လံုးေရေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ တည္ထားေပးလုိက္။ ၇ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ေမႊေပးလုိက္ဦး။ ေရခမ္းေအာင္ တည္ထားလုိက္ေနာ္။ ေရခမ္းတာနဲ႕ ရံုးပတီသီးေလး အုပ္လုိက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ ၃ မိနစ္ေလာက္တည္ထားျပီး အားလံုးႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့ ပင္စိမ္းေလးအုပ္လုိက္ရင္ ဖရံု ရံုးပတီသီးႏွပ္ေလးရပါျပီ။
ပီးေတာ့ မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ဖုိ႕ မုန္လာဥေလးေတြကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြပဲ လွီးလုိက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဆားနဲ႕နယ္ျပီး ေရေဆးျပီး စစ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျဖဴနီေလးေတြကုိ အခံြႏႊာ ပါးပါးလွီးပါ။ အုိးထဲကုိ ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလးရယ္၊ မုန္လာဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစားနည္းနည္းရယ္၊ ဆီးနည္းနည္းရယ္ ထည့္ျပီး အားလံုး ေရာနယ္၊ လံုးေရေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး တည္ထားေပးလုိက္။ တစ္ဆက္တည္းမွာပဲ မန္က်ည္းသီးကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ထားလုိက္ပါ။ ဟင္းနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ ေမႊျပီးေတာ့ မုန္လာဥႏူးမႏူး ၾကည့္လုိက္ေနာ္။ မုန္လာဥႏူးျပီဆုိရင္ မန္က်ည္းရည္ေလးထည့္၊ လုိအပ္တဲ့ ဟင္းရည္အတုိင္းအတာေလာက္ ရေအာင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားလုိက္ပါ။ ဟင္းအုိးဆူလာရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး နံနံပင္ေလး အုပ္လုိက္ရင္ မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ဟင္း ရပါျပီ။
အမဲကလီစာေတြကုိ သံပုရာရည္ေလးနဲ႕ ေသခ်ာနယ္ျပီးေဆး၊ ျပီးေတာ့မွ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ နႏြင္း ငံျပာရည္ေလးထည့္နယ္ျပီး ႏွပ္ထားလုိက္ပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတုိ႕ကုိ ပါးပါးလွီးပါ။ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီး အေရာင္တင္မႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္၊ အနံ႕ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္၊ ျပီးေတာ့မွ ႏွပ္ထားတဲ့ အမဲကလီစာေတြကုိထည့္ျပီး ေသခ်ာဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးေလ်ာ့ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရထပ္ထည့္၊ မီးေလွ်ာ့ျပီး ဟင္းအုိးကုိ အုပ္ထားပါ။ ဒီတစ္ခါ ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ မာဆလာေလးအုပ္ျပီးေတာ့ ေမႊေပးလုိက္၊ ျပီးေတာ့မွ ဆီပ်ံေအာင္တည္ေပးပါ။ အရသာေလး ျမည္းၾကည့္ျပီး ဟင္းအုိးေလး ခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။
သခြါးသီးေလးကုိ ေရေဆးျပီးလွီး၊ မုန္လာဥနီေလးကုိလည္း ေရးေဆးျပီးလွီး၊ ပန္းကန္ေလးထဲ ထည့္၊ ငါးပိရည္ကေတာ့ အိမ္ကေန အေမက က်ဳိျပီး အပ်စ္လုပ္ေပးလုိက္တာေလးကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ယူျပီးေရေႏြးရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ငရုပ္သီးအက်က္မႈန္႕ေလးထည့္ျပီး ေမႊလုိက္တယ္။ ေမႊးေနတာပဲ။
ျပီးေတာ့ ထမင္း၀ုိင္းျပင္၊ လက္ေလးေဆးျပီးေတာ့ တြယ္လုိက္မယ္အလုပ္ ႕ ႕ ႕ အဲ့ေတာ့ ေမ့လုိ္႕ ဓါတ္ပံုေလး ကမန္းကတမ္းရုိက္ျပီးေတာ့ ေဘာ္ေဘာ္တုိ႕အတြက္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ရပါတယ္ရွင္ ႕ ႕ ႕

0 comments:

Post a Comment