Sunday, December 9, 2007

ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္နဲ႕ ပိန္းဥဟင္းခါး



ေဆာင္းတြင္းေရာက္လာျပီဆုိေတာ့ ဆီျပန္ဟင္းလည္း မစားခ်င္၊ အေၾကာ္အေလွာ္နဲ႕ခ်ည္းပဲဆုိရင္လည္း စားရတာ ခံတြင္းမေတြ႕လွဘူးျဖစ္ေနတုန္း ငါးခ်ဥ္သုပ္ေလးနဲ႕ ဟင္းခါးေလး စားရင္ေကာင္းမွာပဲလုိ႕ ေတြးမိျပီး စီစဥ္လုိက္ရတာပါေနာ္။
ငါးခ်ဥ္ကုိ ငါးကေလးခ်ဥ္၊ ငါးဖယ္ခ်ဥ္၊ ပုဇြန္ခ်ဥ္ဆုိျပီး သီးသန္႕စီ သိထားေပမယ့္ အခုတစ္ခါ ပဲခူးမွာေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္းဆီက လက္ေဆာင္ရတဲ့ ငါးခ်ဥ္က ငါးဖယ္နဲ႕ ပုဇြန္ကုိတဲြျပီး အခ်ဥ္လုပ္ထားတာဆုိေတာ့ ပုိျပီးၾကိဳက္သြားတယ္။ ဒါေပမယ့္ ငါးခ်ဥ္၊ ပုဇြန္ခ်ဥ္ဆုိရင္ အစိမ္းအတုိင္း သုပ္စားရင္ မစားရဲတဲ့သူေတြလည္း ရွိတယ္ေလ။ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေရးေပးပါဦးမယ္ေနာ္။ သူတုိ႕ကေတာ့ ေၾကာ္စားၾကတယ္။ ကြၽန္မက အစိမ္းအတုိင္း မသုပ္စားရဲတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ နည္းလမ္းေလး ေပးပါရေစေနာ္။

အသင့္ျပင္ထားရမွာကေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါ။ ဟင္းခါးအတြက္ကေတာ့ ပိန္းဥ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပင္စိမ္း၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ပိန္းဥဟင္းခါး
အသုပ္မသုပ္ခင္ ဟင္းခါးအတြက္ မီးဖုိေပၚ ဒန္အုိးတင္၊ အုိးထဲေရထည့္ျပီး ပိန္းဥကုိျပဳတ္ပါ။ ပိန္းဥကုိျပဳတ္ျပီး က်က္ရင္ အေအးခံျပီး အခြံႏႊာပါ။ ျပီးေတာ့ ဟင္းခါးအုိးျပင္ဖုိ႕အတြက္ ဒန္အုိးေလးထဲကုိ ေရသင့္ရံုထည့္၊ ျပီးေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေလးငရုတ္ဆံုထဲေထာင္းထားတာေလး ခပ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ဟင္းခါးအုိးတည္ပါ။ ဟင္းခါးအုိးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ကုိ မညက္တညက္ေလးေထာင္းျပီး ခပ္ပါ။ ျပီးရင္ ပိန္းဥထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ ဆူေအာင္ထပ္တည္ပါ။ ဒါမွ ပိန္းဥထဲ အရသာေတြလည္း ေကာင္းေကာင္း၀င္ျပီး ႏူးႏူးနပ္နပ္ရွိမယ္ေလ။ ဟင္းခါးအုိး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံ အရသာကုိျမည္းျပီး ကုိယ္ၾကိဳက္တဲ့အရသာရျပီဆုိတာနဲ႕ ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ျပီး မီးပိတ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။

ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္
အသုပ္သုပ္ဖုိ႕အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ အနီကုိ အခြံႏႊာျပီး ေရေဆးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီး၊ ေရေဆးပစ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ေက်ာဘက္ကေန အရွည္လုိက္ ခပ္ပါးပါးလွီးပါ။ နံနံပင္ကုိလည္း ခပ္ပါးပါးေလး လွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ။ ငါးဖယ္ပုဇြန္ခ်ဥ္ကုိလည္း လွီးျပီး သုပ္မယ့္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားေပးပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီက်က္ေအာင္တည္ေပးပါ။ ဆီက်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္အေပၚကေန ေလာင္းခ်လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဆီက်က္ရဲ႕ အပူရွိန္နဲ႕ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကုိ နည္းနည္းက်က္သြားေစပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ခုနက လွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ နံနံပင္ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ရျပီ။
ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႕ ပိန္းဥဟင္းခါး ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

4 comments:

  1. အေကာင္ခ်ဥ္ကိုပိုၾကိဳက္တယ္
    အမေရ..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. ဒါလဲၾကိဳက္တယ္။ ဂြတ္ရွယ္!

    ReplyDelete
  4. I decide to open your blog whenever I am having dinner at home:D

    ReplyDelete